Problemen door zware regenval in het oosten

De hevige regens hebben gisteravond en vannacht voor de nodige problemen gezorgd. Tijdens de avondspits stond rond half zes 256 kilometer file. De hevigste regenbuien zijn gisteren in verschillende stroken over het land getrokken. Daarbij viel plaatselijk meer dan 75 millimeter regen, dat is meer dan doorgaans in de gehele maand augustus gemeten wordt.

Vandaag verlaat het regengebied het land. Alleen in Zuid-Limburg valt mogelijk nog veel regen, zegt een KNMI-woordvoerder. Waar gisterochtend in het westen nog de meeste regen viel, was ’s avonds het oosten van het land aan de beurt. Daar was de snelweg A1 tussen Oldenzaal-Zuid en de Duitse grens urenlang gesloten. De doorbraak van een dijkje langs een waterloop zorgde voor wateroverlast.

Vannacht en vanochtend kreeg de politie Twente nog veel meldingen van ondergelopen woningen. In Enschede staan nog steeds drie tunnels onder water. In Gelderland sloeg het water vannacht een gat in de voorgevel van een huis waarbij het water onder de gevel doorspoelde. Er zijn geen gewonden bij gevallen. Lokaal kwam het water via wc’s omhoog.

Ook op andere plekken ontstonden gisteren in de loop van de dag problemen. In de Rijneveldpolder in Boskoop stond extreem hoog water. De gemeente heeft daar noodpompen geplaatst. In Nunspeet liepen klaslokalen onder en moesten leerlingen met zandzakken in de weer.

Ook in Amsterdam en Leiden had de brandweer de handen vol aan het leegpompen van ondergelopen kelders en huizen en het verhelpen van lekkages. De organisatie van de Amsterdamse Uitmarkt probeerde locaties voor het weekend watervrij te krijgen. In Gouda werd de traditionele kaasmarkt afgeblazen, in Lelystad de voorstelling van circus Renz.