Poplegendes op tournee

Hoewel beide festivals nog niet lang bestaan, is het al bijna een traditie te noemen. Het openluchtfestivalseizoen wordt afgesloten met Valtifest en Into The Great Wide Open. Op Valtifest, op 4 september in Amsterdam, komen houseliefhebbers samen voor onder meer de ‘hete’ discoproducers Aeroplane.

Naar Into The Great White Open, hetzelfde weekeinde op Vlieland, gaat de popliefhebber. Het liefst met zijn kinderen, want het festival biedt naast zon, zee en strand een uitgebreid kinderprogramma.

Die oudere popliefhebber komt dit najaar sowieso aan zijn trekken, want een stoet popmuzikanten-van-weleer trekt voorbij. Naar een enkeling kun je uitkijken, zoals Steve Winwood, die laatst nog met Eric Clapton een memorabel concert gaf. En wellicht dat hiphoplegende KRS One nog iets van zijn oude krachten over heeft, en dat oerrockers ZZ Top met ‘very special guest’ The Doobie Brothers (!?) je een avond vol onbekommerd plezier bezorgen.

Maar wat moeten we denken van het Noorse Aha, dat in de jaren tachtig slechts één memorabele hit scoorde, Take on me? Of wordt hun ‘Farewell Tour’ vooral ingegeven door het feit dat de economische crisis ook het hoge noorden heeft bereikt?

Waar moeten we dan wel heen? Een greep uit het internationale aanbod. Isobel Campbell en Mark Lanegan, zangeres van Belle & Sebastian en zanger van Queens of the Stone Age, brengen op 17 september in de Melkweg hun dromerige popliedjes met een donkere ondertoon; Janelle Monáe, die wordt getipt als hét soultalent van 2010, staat op 4 september in Paradiso.

Staff Benda Bilili, de opzwepende Afrikaanse band waarvan de meeste leden in een rolstoel zitten, doet volgend jaar het Utrechtse Tivoli aan, op 21 april. Soulzanger Ryan Show, die eerder dit jaar hoge ogen gooide op Pinkpop, doet eerder de Utrechtse zaal aan, op 22 november.

De Gorillaz, op 15 november in de Amsterdamse Heineken Music Hall, zijn ook niet te versmaden, zeker niet als Damon Albarn een aantal hooggeëerde gasten van het laatste album meebrengt.

Op Nederlands gebied verwachten we nieuwe albums van Perquisite, Scram C Baby, Jacqueline Govaert (ex-Krezip) en Janne Schra (ex-Room Eleven), die tegenwoordig opereert onder de naam Schradinova. En we kijken uit naar de optredens van rapper Sticks (ex-Opgezwolle) en beatmaker A.R.T, die brachten deze zomer het album Alledaagse Waanzin uit, vol prachtige zinsnedes. Sticks stond afgelopen weekeinde nog rapper Typhoon en de New Cool Collective bij op Lowlands. Die laatste combinatie, Typhoon met New Cool, blijft overigens ook een aanrader.

Voor de danceliefhebber is er Amsterdam Dance Event, van 20 tot en met 23 oktober, met een overvol programma.

En was het psychedelische album van rapper/zanger Gonjasufi een aanrader, op basis van zijn onverschillige en onsamenhangende optreden op Lowlands is een live optreden van een apestonede Gonjasufi een afrader. Op 10 december in Paradiso. Die kunnen we overslaan.