'Omstreden vriend van Karzai werkt voor CIA'

Een voor corruptie aangeklaagde hoge functionaris van de Afghaanse regering staat al jaren op de loonlijst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat heeft The New York Times woensdag gemeld.

Het gaat om Mohammed Zia Salehi, die namens de regering zitting heeft in de Nationale Veiligheidsraad. Hij werd vorige maand gearresteerd en gevangengezet omdat hij om steekpenningen had gevraagd. De zaak kwam in de belangstelling te staan toen president Karzai zeven uur na Salehi’s arrestatie opdracht gaf tot zijn vrijlating. Ook dreigde de president de bevoegdheden te beperken van de anticorruptiecommissie die Salehi had laten arresteren.

De Amerikaanse regering dringt er bij Karzai op aan om de corruptie te bestrijden. Volgens de strategie van president Obama zal de Afghaanse bevolking zich alleen tegen de opstandelingen keren als zij haar regering kan vertrouwen. Dat de CIA nu blijkt samen te werken met Salehi is strijdig met die redenering. Het is voor de Verenigde Staten moeilijk om harde maatregelen te nemen tegen corrupte functionarissen omdat zij voor het winnen van de oorlog de steun van de regering net zomin kunnen missen als die van de bevolking.

Anonieme bronnen in Kabul en Washington, op wie de Amerikaanse krant het bericht baseert, konden niet vertellen wat Salehi voor de CIA doet. Wel benadrukken zij dat Karzai hem niet heeft vrijgelaten wegens zijn werk voor de Amerikanen. De reden voor Karzais interventie zou zijn dat Salehi te veel zou weten over corruptie binnen de regering. Salehi, president Karzai noch de CIA wilde commentaar geven op het bericht.

Vorig jaar onthulde dezelfde krant dat Karzais halfbroer Ahmed Wali, de feitelijke machthebber van de stad Kandahar, door de CIA betaald werd. Ahmed Wali wordt verdacht van machtsmisbruik en betrokkenheid bij opiumhandel. De VS zien hem als hindernis voor goed bestuur in Kandahar, maar achten zijn medewerking tevens onmisbaar.