nrcboeken.nl

Thrillerschrijver Patterson is best verdienende auteur

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft nu ook een lijst gepubliceerd met de best verdienende schrijvers. Daarop staan de namen van bestsellende auteurs als James Patterson, Stephenie Meyer en Stephen King bovenaan. Zij hebben geen last van crisisverschijnselen (zoals een teruglopende hardcoververkoop in de Verenigde Staten). De toptien van schrijver-veelverdieners realiseert samen zowat 270 miljoen dollar inkomsten over een jaar (gemeten over de periode van 1 juni 2009 tot 1 juni 2010). De Amerikaan James B. Patterson, met 51 bestsellers op zijn naam, voert de lijst aan met 70 miljoen dollar inkomsten. Eén op de 17 verkochte boeken in de VS draagt het label-Patterson. Zijn imperium wordt ook gespekt door televisiecontracten, stripboeken en gamescontracten. Stephenie Meyer is tweede, met dank aan haar Twilightboeken en de bijbehorende filmrechten. Die leverden haar afgelopen jaar 40 miljoen dollar op. Stephen King staat derde en scoorde 34 miljoen dollar. Van zijn 51ste roman Under the Dome, die verscheen in november, werden 600.000 exemplaren verkocht. (DL)

Ruzie om de memoires van Top Gears topcoureur The Stig

In het Britse autoprogramma Top Gear’, een programma dat aan elkaar hangt van vaste formuleringen en voorspelbare wendingen, is de verborgen identiteit van The Stig (de coureur die auto’s op de racebaan test) een van de rituelen. Harper Collins heeft nu voor 16 september een ‘memoir’ van The Stig op de rol staan, en de BBC, aldus Bookseller, probeert de uitgave ervan tegen te gaan omdat met zo’n boek de vertrouwelijkheid geschonden zou zijn. Ook HarperCollins hult zich in een mysterieus stilzwijgen: „We zijn niet in de positie om te bevestigen dat het een boek van ons is.” Het is de tijd van het jaar: al jarenlang verschijnen ruim voor de feestdagen de boeken van en over Top Gear, en het is niet ondenkbaar dat de verontwaardiging van de BBC onderdeel uitmaakt van het pr-plan: in autokringen wordt meestal aangenomen dat de rol van The Stig steeds door andere coureurs wordt vervuld. (TJ)

Vooruitexemplaar ‘Freedom’ aan Obama reden voor rel

Alle lezers zijn gelijk voor de boekhandel, maar sommige zijn gelijker dan anderen. Toen Barack Obama voor zijn vakantie een stapeltje boeken kocht (verantwoorde klassiekers: Steinbeck, Harper Lee) kreeg hij van de boekhandel ook een ‘vooruitexemplaar’ van Jonathan Franzens nieuwe roman Freedom. Een aardig gebaar, zou je zeggen, maar omdat het Witte Huis vervolgens berichtte dat Obama ook dat boek gekocht zou hebben, gingen de alarmbellen af. Er rust namelijk een embargo op het boek dat alleen voor pers en boekhandel beschikbaar was. Had de boekhandel (Bunch of Grapes) een embargo geschonden? Door het hele land kondigden boekhandels aan dat ook zij het boek vast zouden gaan verkopen, ook al omdat veel mensen er nu al om vroegen. Toch blijft de datum van verschijning 31 augustus, niet eerder. En de uitgever? ‘Dit soort publiciteit is natuurlijk onbetaalbaar’, aldus een woordvoerder van Farrar, Straus & Giroux in The New York Times. (TJ)

Vriendin Larsson geeft laatste manuscript niet meer vrij

Eva Gabrielsson, de vriendin van wijlen Stieg Larsson, heeft aangekondigd dat ze zijn ongepubliceerde manuscript, met een aanzet tot het vierde deel van de Millennium-trilogie, niet zal uitbrengen. Als reden geeft ze dat Larsson zélf ontevreden zou zijn geweest met de manier waarop zijn Millennium-trilogie is behandeld. Volgens Gabrielsson kon hij niet opgetogen zijn met de gewijzigde titel van het eerste deel van de trilogie. Internationaal is die omgezet van Men Who Hate Women in The Girl with The Dragon Tattoo. ‘Het thema van de drie boeken is de vernedering van vrouwen en het misbruik en het geweld tegenover hen’, zei ze. Gabrielsson haalde in The Daily Mirror ook uit naar Larssons familie, ‘die geen respect toont voor de inhoud en het werk, dat niet enkel Stieg toebehoort maar ook mij.’ Gabrielsson wil het vierde boek niet laten uitgeven, totdat ze de rechten op het gehele oeuvre heeft verworven. Die zijn in het bezit van de vader en de broer. Wereldwijd zijn intussen 32 miljoen exemplaren van de Millennium-trilogie verkocht. (DL)

OP DE SITE

De Stille kracht door Paul Verhoeven en het Geerten Meijsing Genootschap

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl