Nieuwe vertraging voor Boeing 787 Dreamliner

Boeing heeft de levering van de eerste Boeing 787 Dreamliner uitgesteld tot begin 2011. Dit heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer vandaag meegedeeld.

De aankondiging komt niet als een verrassing: Boeing kampt al geruime tijd met productieproblemen bij de Dreamliner, het eerste vliegtuig dat voor een groot deel uit kunststoffen zal bestaan. Het Japanse All Nippon Airways zou het eerste toestel in april 2008 ontvangen. ANA krijgt de Dreamliner nu ten minste drie jaar later.

De Dreamliner kán wel vliegen. Boeing heeft al tientallen testvluchten uitgevoerd met prototypes. Vorige maand liet de fabrikant het toestel zien op de luchtshow in Farnborough, bij Londen.

Boeing is steeds terughoudend geweest over de precieze aard van de productieproblemen bij de Dreamliner. Het bedrijf heeft wel aangegeven dat de grote geografische verspreiding van de productie – onder meer vleugels uit Japan en staartdelen uit Italië – heeft geleid tot miscommunicatie. Na aankomst van sommige onderdelen op de locatie van de eindassemblage in Everett, bij Seattle, bleek er onvoldoende aansluiting. Boeing kampte ook enige tijd met een tekort aan speciaal voor de 787 ontwikkelde klinknagels om rompdelen en vleugels aan elkaar te bevestigen.

De economische crisis is wat dit betreft een uitkomst voor Boeing. Veel luchtvaartmaatschappijen zitten op dit moment krap bij kas en ontvangen voorlopig liever geen nieuwe vliegtuigen. Boeing rekent erop dat de productie van de Dreamliner serieus op gang zal komen in de loop van 2011 en dat tegen die tijd de crisis grotendeels voorbij zal zijn.

In 2008 waren van de Dreamliner 910 stuks besteld. Door de crisis annuleerden verscheidene maatschappijen hun orders. Dit jaar ontving Boeing 28 bestellingen, tegenover 32 annuleringen. Het totale orderboek is geslonken naar 847. Daarmee is de Dreamliner nog steeds recordhouder: van geen enkel nieuw vliegtuig werden er ooit vóór de eerste commerciële vlucht zo veel besteld.