Nederland kort

Parkeerplaats van Historisch Museum kan 56 mln goedkoper

Arnhem. Een bovengrondse parkeervoorziening voor het toekomstige Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem kost slechts 4 miljoen euro. Dat blijkt uit een nieuw rapport in opdracht van onder meer de gemeente Arnhem en het museum. Dat heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt. Een eerder rapport ging in juni nog uit van een ondergrondse parkeergarage die 60 miljoen euro zou kosten. Dat hoge kostenplaatje kwam Arnhem en het museum op veel kritiek te staan. Voor de bouw van het hele NHM is maar 50 miljoen euro beschikbaar. Het in juni gepubliceerde rapport maakte al wel melding van mogelijk goedkopere varianten. (ANP)

Autobom in Delft lijkt werk crimineel circuit

Door onze correspondent

Den Haag. De auto in Delft waaronder woensdag een bom werd aangetroffen is van een „beruchte crimineel”. Dat heeft De Telegraaf gisteren gemeld. De krant schrijft dat de dader, Piet P. volgens ingewijden banden had met maffiabaas Klaas Bruinsma, die in 1991 werd geliquideerd. De politie doet uit privacyoverwegingen geen uitspraken over de betrokkenen. De Explosieven Opruimingsdienst heeft woensdagmiddag, aldus een persbericht van de politie, een „verdacht pakketje” verwijderd dat bevestigd was onder een auto die geparkeerd stond op de Syriësingel in de Delftse wijk Tanthof. Begin 2008 werd onder de auto van P. ook al eens een explosief aangetroffen.

Biografie Boudewijn Büch op komst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Er komt een nieuwe biografie van Boudewijn Büch op initiatief van vrienden, nabestaanden, collega’s en mensen uit de boekenwereld. Het wordt een wetenschappelijke biografie, in de vorm van een proefschrift, met als doel een genuanceerder beeld te geven van Boudewijn Büch dan tot nu toe in boeken over hem geschetst is. Er wordt nog gezocht naar een geschikte promovendus als schrijver. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens de Boekensalon, een talkshow bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.