Misdaad op hoog niveau

Bij RTL begint komende zondag het achtste en laatste seizoen van de politieke actiethriller 24. Digitale kabelzender Fox Life komt op 13 september met de derde reeks van True Blood, zonder twijfel de beste hedendaagse dramaserie. True Blood is een familiedrama met humor en veel visuele flair en vampiers. Een onverslaanbare mix.

Van de talloze misdaadseries blijft de originele CSI het best overeind. Nog altijd uitstekende verhalen en nog altijd efficiënt en met een bijna wellustig vakmanschap in beeld gebracht. Vanaf maandag 11 oktober brengt RTL4 nieuwe afleveringen uit het tiende seizoen. Wie zo maar eens een uurtje misdaad wil meepakken, wordt ook door andere zenders op hoog niveau bediend. Van Bones tot NCIS en van Threat Matrix tot Leverage en The Mentalist. Plus vanaf 30 augustus op zender 13th Street het vijfde en laatste seizoen van het geniale The Wire. En vergeet de medische detective dokter Gregory House niet! Sinds twee weken op SBS6 nieuwe delen uit het onovertroffen zesde seizoen.

The Good Wife, met een hoofdrol van Julianna Margulies, is een van de best geacteerde series van dit moment. Het verhaal is degelijk: vrouw met kinderen herneemt carrière als beginnende advocaat omdat haar man, een officier van justitie, wegens corruptie achter de tralies verdwijnt. Het acteren is opvallend goed, met veel bijrollen voor vakmensen uit het Amerikaanse toneelcircuit. Nieuwe afleveringen eind dit jaar op Net5.

In het voorjaar van 2011 begint A’dam – E.V.A., een mozaïekvertelling over de stad Amsterdam en het liefdesleven van de twee hoofdpersonen en vele anderen. Van scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm, de bedenker van de uitstekende dramaserie Waltz, van Dunya en Desie en vele andere tv-producties. Met een hoofdrol van Eva van de Wijdeven als het centrale personage Eva van Amstel. Ook begin 2011 de nieuwe Nederlandse psychologische thriller Overspel van de makers van Vuurzee.

Op comedygebied zorgt vooral Comedy Central voor veel goeds, zowel klassiekers als nieuwe series. RTL5 start op 5 oktober met Modern Family, dat het leven volgt van drie eigentijdse gezinnetjes, waaronder een homopaar met een uit Vietnam geadopteerd dochtertje. De serie ontving vele Emmy-nominaties en oogt op de voorfilmpjes verrassend fris met in de camera gesproken terzijdes als in realityseries. Meer in de stijl van Cold Feet – maar ook met drie gezinnen – is het Britse Married Single Other dat op 31 augustus begint op de VRT.

Komisch, maar ook dramatisch en zeker muzikaal het hoogtepunt van dit seizoen is de musicalserie Glee, waarover hiernaast meer.