Meer omzet, groter verlies voor Spyker

De overname van Saab heeft de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker na een half jaar een grotere omzet en een groter verlies opgeleverd. Dat blijkt uit de cijfers die Spyker Cars vandaag bekendmaakte. Het bedrijf noemt de resultaten „in lijn” met het ondernemingsplan van Saab.

Spyker Cars verkocht het afgelopen half jaar 10.500 auto’s van het merk Saab. Het bedrijf haalde een omzet van 243 miljoen euro en maakte een verlies van 139 miljoen euro. In het eerste half jaar van 2009, toen Saab nog niet was overgenomen, haalde Spyker een omzet van 4,1 miljoen euro en maakte het een verlies van 8,7 miljoen euro. Hoeveel auto’s van het merk Spyker het bedrijf het afgelopen half jaar verkocht, werd niet bekendgemaakt.

Eind februari werd de overname van Saab officieel afgerond. Het verlieslijdende Zweedse automerk was in handen van de Amerikaanse fabrikant General Motors. Na lange onderhandelingen kocht Victor Muller met de kleine sportwagenfabrikant Spyker het Zweedse Saab. Muller wist in totaal ruim 1 miljard dollar (786 miljoen euro) aan financiering bij elkaar te krijgen om Saab te kopen en de plannen uit te voeren die het merk in in 2012 weer winstgevend moeten hebben gemaakt.

Om Saab weer winstgevend te maken moet het 120.000 auto’s per jaar verkopen. Muller denkt dat aantal in 2012 te bereiken. Het grote verlies in het eerste half jaar van 2010 komt volgens het bedrijf vooral doordat de productie van Saab wekenlang heeft stilgelegen, waardoor er het afgelopen half jaar 10.500 auto’s werden verkocht. Veel minder dan de 24.300 in de eerste helft van 2009.

Deze week werd ook bekend dat Spyker een negatief eigen vermogen van 126 miljoen euro heeft, waardoor de beursnotering van het bedrijf in gevaar is. In overleg met de Amsterdamse beurs werd afgesproken dat het bedrijf beleggers meer inzicht zou bieden in de financiële positie. In een toelichting zegt Spyker nu dat het negatieve eigen vermogen rechtstreeks wordt veroorzaakt door de overname van Saab. Spyker betaalde GM 74 miljoen dollar in contanten voor Saab. Daarnaast kreeg GM voor 326 miljoen dollar aan preferente aandelen, die Spyker eind 2016 terug moet kopen. Deze verplichting valt volgens de boekhoudregels onder langlopende verplichtingen, waardoor die onder het vreemd vermogen valt.