Medvedev: aanleg snelweg opgeschort

Op gezag van de Russische president Dmitri Medvedev is de aanleg van een snelweg door een eeuwenoud eikenbos in de Moskouse voorstad Chimki tijdelijk stilgelegd. Daarmee lijkt de Russische regering voorlopig gezwicht voor de druk van een omvangrijk burgerprotest. De aanleg van de weg kost ruim zes miljard euro.

Op zijn blog schreef Medvedev dat, hoewel de regering tot de aanleg had besloten, zowel regeringspartij Verenigd Rusland als oppositiepolitici, actiegroepen en experts menen dat moet onderzocht worden of het traject van de snelweg moet worden gewijzigd. Premier Vladimir Poetin, die in juli nog had gezegd dat het kappen van het bos gewoon door zou gaan, steunt de maatregel van de president.

Medvedevs besluit volgde na een verzoek van pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland om een nader onderzoek naar de aanleg van de weg in te stellen, omdat het kappen van het bos het milieu zou kunnen schaden. De afgelopen weken is in Chimki fel gedemonstreerd tegen het kappen van het bos. Actievoerders werden door anonieme belagers afgetuigd en door de politie gearresteerd.

Het protest bereikte een hoogtepunt toen afgelopen zondag de beroemde rockzanger Joeri Sjevtsjoek meer dan tweeduizend demonstranten in het centrum van Moskou op de been kreeg. Ook de Ierse popzanger Bono, die woensdag met zijn groep U2 in Moskou optrad en een dag eerder een ontmoeting had met president Medvedev, steunde het protest door tijdens zijn concert samen met Sjevtsjoek op te treden.

Milieuactivisten juichen het besluit van Medvedev toe en zien het als een overwinning van de burgerrechtenbeweging op de overheid. Maar tegelijkertijd vrezen ze dat de tijdelijke stillegging is ingegeven door de naderende regionale verkiezingen en de publieke woede over de verwaarlozing door de overheid van de Russische bossen. Die verontwaardiging kwam op tijdens de nasleep van de omvangrijke bosbranden die Rusland de afgelopen maand teisterden en waarbij meer dan 50 doden vielen.