Luchtbrug naar München

Het seizoen begint met een gevoelige leegloop van tonelisten richting Duitsland waar Johan Simons zijn nieuwe baan als intendant van de Münchner Kammerspiele begint. Acteurs Pierre Bokma, Jeroen Willems, Elsie de Brauw, Katja Herbers, Benny Claessens, Kristof van Boven en regisseurs Susanne Kennedy en Julie van den Berghe volgen hem. Gelukkig komt Simons’ nieuwe stuk naar Nederland: Hotel Savoy van Joseph Roth, over de nasleep van de Eerste Wereldoorlog.

Ook Ivo van Hove gaat naar München, maar die komt gelukkig terug. Andere Münchengangers gaan trouwens pendelen. Thuis bij Toneelgroep Amsterdam doet Van Hove Kinderen van de zon, Gorki’s aanklacht tegen idealistische intellectuelen die blind zijn voor wat er onder hun ogen gebeurt. Tom Lanoye schrijft voor de groep Russen! waarin hij Tsjechovs Platonov en Ivanov samenvoegt; over charismatische, inerte mannen die vernietigen wie ze liefheeft.

Aan klassiek repertoire geen gebrek. Het Nationale Toneel pakt uit met een integrale uitvoering van beide delen van Faust van Goethe, over de geleerde die zijn ziel verkoopt aan de duivel. Johan Doesburg regisseert. Het Toneel Speelt zet zijn reeks Heijermansen voort met De wijze kater, een politieke variant op de gelaarsde kat.

Het Noord Nederlands Toneel van Ola Mafaalani en Ko van den Bosch speelt Alice in Wonderland en geeft de blinde ziener Tereisias, bijfiguur in de Griekse tragedies, eens een hoofdrol. Met echte blinden op toneel.

Na jaren van afwezigheid komt Hamlet eindelijk weer langs, in twee gedaantes: bij Oostpool en bij De Utrechtse Spelen. Ook Koos Terpstra is terug. Bij Het Zuidelijk Toneel brengt hij Shakespeare’s strandfeest, over de hedendaagse veiligheidswaan.

Gerardjan Rijnders maakt een montagevoorstelling bij het Ro theater: Amazones. Hiervoor mengt hij Penthesileia van Kleist, over de amazone die verliefd wordt op Achilles en hem opeet, met het verhaal over nazi-cineast Leni Riefenstahl die Pentheseleia tijdens de oorlog wilde verfilmen in Libië.

Het Ro heeft nog een opmerkelijke mix op het program: Pieter Kramer mengt in Moord in de kerststal het geboorteverhaal van Jezus met een whodunnit à la Agatha Christie.

Verder komt Alex van Warmerdam met een nieuw stuk, waarover niets bekend is, behalve dat Annet Malherbe meedoet. En Pierre Bokma, een bekende acteur uit München.

    • Wilfred Takken