Kort nieuws Kunst

Politici verbaasd over goedkoper parkeren NHM

Door onze kunstredactie

Enschede, 27 aug. Politici zijn verbaasd over het enorme verschil in de geraamde kosten van een parkeergarage bij het nog te bouwen Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem. Liep politiek Den Haag in juni nog te hoop tegen het plan voor een parkeergarage van 60 miljoen euro – meer dan het hele budget (50 miljoen euro) voor het NHM – inmiddels heeft het ingenieursbureau Grontmij berekend dat een bovengrondse parkeerplaats ook kan, voor 3,6 tot 4,2 miljoen euro; terug te verdienen met parkeerkaartjes. Hierdoor wordt de kans dat het museum er daadwerkelijk komt weer groter. Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks): „Het lijkt erop dat Arnhem heeft zitten hannesen of heeft zitten slapen. Er is in elk geval kostbare tijd verloren gegaan. Ik begrijp dat het nog wel tien jaar kan duren voordat er een lint kan worden doorgeknipt.” Martin Bosma (PVV): „Een vreemd verhaal. Ik neem hier met verbazing kennis van.” Omdat de gemeente nu ruimte ter beschikking stelt is de parkeergarage van 60 miljoen opeens niet meer nodig. Op de vraag waarom dit niet eerder is bedacht, zegt een woordvoerder van de gemeente dat Arnhem bij het eerdere onderzoek niet betrokken was.

Schluter krijgt Bouwmeesterring

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 27 aug. Actrice Ariane Schluter krijgt de Theo Mann-Bouwmeesterring. De ring is een oeuvreprijs die sedert 1934 van actrice op actrice wordt doorgegeven. Anne-Wil Blankers heeft de ring zestien jaar in haar bezit en geeft nu prijs nu door aan Schluter voor haar bij grote rollen bij het Nederlands Toneel. Schluter speelde in onder meer Strange Interlude, Liaisons Dangereuses, Medea en Tirza. Zij kreeg twee keer de Theo d’Or. Zij krijgt de ring in oktober in Den Haag.

Uitgever zwicht in strijd om e-books

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 27 aug. Amerikaans literair agent Andrew Wylie, die onlangs aankondigde beroemde boeken als Lolita van Nabokov als e-book te gaan te publiceren via Amazon, trekt zich terug. Het agentschap van Wylie had in juli zelf een e-bookwinkel Odyssey Editions gelanceerd omdat uitgeverij Random House er niet uitkwam. De papieren versies van de romans, van Rushdie, Amis, Roth en Updike, worden verkocht door Random House.

Rel Manuscripta

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 27 aug. Uitgeverij Unieboek/ Het Spectrum gaat niet naar het boekenfestival Manuscripta. Van uitgeverij Boom zal alleen de literaire afdeling aanwezig zijn. Marja van der Meer: „Wij dragen Manuscripta een warm hart toe, maar we kunnen er geen boeken verkopen.”