Kort nieuws Buitenland

Agenten verdacht in zaak verdwenen journalist Oekraïne

Kiev, 27 aug. Oekraïense politieagenten en leden van de veiligheidsdiensten zitten waarschijnlijk achter de verdwijning van journalist Vasili Klimentjev, zo heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Klimentjev, die kritisch schreef over de autoriteiten, verdween enkele weken geleden spoorloos na een ontmoeting met een onbekende man. Volgens zijn collega’s houdt zijn verdwijning verband met zijn werk. De minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren te vrezen dat Klimentjev dood is. Hij verstrekte geen verdere details. President Janoekovitsj heeft een onderzoek gelast. Volgens critici neemt onder het bewind van Janoekovitsj de persvrijheid steeds verder af. (AP)

Bashir negeert arrestatiebevel

Door onze correspondent

Nairobi, 27 aug. Opnieuw heeft de Soedanese president Omar al-Bashir een arrestatiebevel van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag genegeerd. Hij is naar buurland Kenia vertrokken voor de feestelijke ondertekening vandaag van een nieuwe grondwet. Het hof heeft Bashir aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de West-Soedanese regio Darfur. Kenia is lid van het Strafhof en riep zelf de hulp van het hof in voor onderzoek naar misdaden tijdens de onlusten twee jaar geleden, maar het heeft besloten Bashir niet te arresteren ondanks een oproep daartoe gisteren van Human Righs Watch.

Twist China en India over visum

New Delhi, 27 aug. De Indiase regering heeft protest aangetekend tegen China’s beslissing om een Indiase generaal uit Kashmir een visum te weigeren. Volgens sommige bronnen heeft India de militaire samenwerking met China opgeschort, maar dat heeft de regering niet bevestigd. New Delhi is zeer gevoelig voor de suggestie dat Kashmir, waarover het sinds de onafhankelijkheid in conflict is met Pakistan, geen deel uitmaakt van India en heeft zich vorig jaar bij Peking beklaagd over de aparte visumeisen voor inwoners van Kashmir. India is ontstemd over de nauwe banden tussen China en Pakistan, onder andere op het gebied van kernenergie en wapenhandel. (Reuters)

Contract stuwdam Brazilië getekend

Brasilia, 27 aug. De Braziliaanse president Lula da Silva heeft gisteren het contract getekend met voor de bouw van de omstreden Belo Monte-stuwdam. De stuwdam (11.000 Megawatt) in de Xingu-rivier in de noordelijke provincie Pará moet de twee na grootste stuwdam ter wereld worden. De bouw wordt uitgevoerd door het Norte Energia Consortium, dat voor bijna vijftig procent in bezit is van een staatsbedrijf, de Companhia Hidro Elétrica do São Francisco. Milieuactivisten en inheemse leiders zeggen dat de stuwdam, waarvoor 500 vierkante kilometer regenwoud onder water voor wordt gezet, ten koste gaat van de omringende natuur. (AFP, BBC)

Aanslag in noorden van Afghanistan

Kabul, 27 aug. In de stad Archi in noordelijke Afghaanse provincie Kunduz zijn vandaag vijf doden gevallen toen een bom ontplofte op een markt. De slachtoffers zijn twee burgers en drie politieagenten, er vielen vijftien gewonden. Deze week was er veel geweld in het noorden van het land, dat bekendstond als relatief rustig. Gisteren doodden opstandelingen acht agenten toen zij een politiepost bestormden aan de rand van de stad Kunduz. Woensdag schoot een politieagent in opleiding twee Spaanse instructeurs en hun Spaanse tolk dood op een basis in de provincie Badghis. (AP)

Carter vertrokken met Amerikaan

SEOUL, 27 aug. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter is vandaag met een in Noord-Korea veroordeelde Amerikaan vertrokken uit Pyongyang. Carter was deze week naar Noord-Korea gevlogen om de 31-jarige Aijalon Gomes, die acht jaar strafkamp had gekregen, vrij te krijgen. De religieuze activist was illegaal het land binnengekomen. Carter heeft tijdens zijn bezoek, dat een privé-karakter had, geen ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. ( AP)