Kort nieuws Binnenland

Onderzoek naar mogelijke fraude op ambassade

Den Haag, 27 aug. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag doet onderzoek naar vermeende misstanden op de ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok. Volgens De Telegraaf die vanochtend over de kwestie berichtte, zou het gaan om misstanden rond paspoortaanvragen en naturalisaties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het onderzoek maar geeft verder geen informatie. Het ministerie kreeg in juni van een Nederlandse medewerker van de ambassade per e-mail een melding van vermeende misstanden op de ambassade. Begin dit jaar deed de ambassade nog aangifte van fraude op het eigen kantoor door een Thaise boekhoudkundige medewerker. Die zou in anderhalf jaar ruim drie ton in euro’s hebben verduisterd. (ANP)

Stoomtrein in Friesland in 2011

Door onze correspondent

Leeuwarden, 27 aug. Tussen Sneek en Stavoren gaat volgend jaar tussen april en oktober drie keer per dag een stoomtrein rijden op bestaand spoor. De provincie Friesland, Rijk en ProRail steken 4,5 miljoen euro in het project, zo werd vandaag bekend. Twaalf machinisten, allen vrijwilligers, krijgen een speciale opleiding om de Zwitserse diesellocomotief te kunnen besturen. Initiatiefnemer de Friese Stoomtrein Maatschappij verwacht dat de stoomtrein een grote toeristische attractie wordt. De trein had overigens deze zomer al moeten rijden, maar ProRail verhoogde de veiligheidseisen na het ongeluk in september vorig jaar in Barendrecht.

Joost Oranje naar hoofdredactie NRC

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 aug. Joost Oranje treedt per 15 september toe tot de hoofdredactie van NRC Handelsblad. Hij wordt adjunct-hoofdredacteur en plaatsvervanger van hoofdredacteur Peter Vandermeersch, die per 1 september de overstap maakt van De Standaard naar NRC Handelsblad. Sjoerd de Jong (plaatsvervangend hoofdredacteur) en Bas Blokker verlaten de hoofdredactie, die verder nog zal bestaan uit Hans Steketee en Marcella Breedeveld. Joost Oranje (47) werkt sinds 1998 bij NRC Handelsblad en werkte daarvoor bij radio en televisie (onder meer NOVA). Hij is nu chef van de politieke redactie in Den Haag. Oranje verwierf vooral bekendheid als onderzoeksjournalist. Hij won onder meer de Anne-Vondelingprijs voor politieke journalistiek (2009), voor zijn artikelen over de besluitvorming rond de Irak-oorlog en de Prijs voor de Dagbladjournalistiek (2005) voor zijn onthullingen over de fraude bij Ahold.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Stoomtrein in Friesland in 2011 (27 augustus, pagina 2) stond dat vrijwilligers les krijgen om een Zwitserse dieselloc te besturen. Dit moet zijn een Zwitserse stoomlocomotief; de diesellocomotief wordt gebruikt voor rangeren.