Kim Jong-un is pa's favoriet

De jongste zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il lijkt zijn vader binnenkort te gaan opvolgen.

Gisteren werd Kim Jong-un in China getoond.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in een fabriekshal in de provincie Zuid-Hamgyong. Deze ongedateerde foto is vrijgegeven door de officiële nieuwsdienst van het land. Foto AFP An undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 4, 2010 shows North Korean leader Kim Jong-Il (4th R) at the Songun Foundry of the Ryongsong Machine Complex in South Hamgyong Province. HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / KCNA via KNS
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in een fabriekshal in de provincie Zuid-Hamgyong. Deze ongedateerde foto is vrijgegeven door de officiële nieuwsdienst van het land. Foto AFP An undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 4, 2010 shows North Korean leader Kim Jong-Il (4th R) at the Songun Foundry of the Ryongsong Machine Complex in South Hamgyong Province. HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / KCNA via KNS AFP

De Noord-Koreaanse propagandamachine draait volgens media in Zuid-Korea en Japan op volle toeren om op tijd miljoenen foto’s en buttons van hem te distribueren. Want de 26-jarige Kim Jong-un lijkt uitverkoren om zijn vader, de autoritaire leider Kim Jong-il op te volgen.

De spanningen rondom de verwachte leiderschapswisseling in Pyongyang lopen op. Volgens onbevestigde berichten is Kim Jong-il gisteren met zijn jongste zoon aan een bezoek aan China begonnen. Waarnemers brengen de onverwachte visite – de tweede dit jaar – in verband met de opvolging van de ‘Geliefde Leider’. China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

Het leiderschapsprobleem in Pyongyang is urgent: Kim Jong-il kampt met een slechte gezondheid sinds hij in augustus 2008 door een beroerte werd getroffen. Internationaal verkeert Kims stalinistische natie in een groter isolement dan ooit. Politieke blunders, onder andere de geldzuivering van eind vorig jaar, hebben de economie aan de rand van de afgrond gebracht. De spanningen met Zuid-Korea zijn opgelopen na de ramp met het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan waarvan Pyongyang de schuld heeft gekregen.

Over de jonge Kim is weinig bekend, behalve dat hij in het Zwitserse Bern heeft gestudeerd en liefhebber zou zijn van basketbal. Het is zelfs onbekend hoe hij eruit ziet. Van de foto’s die van hem in het buitenland worden verspreid is het niet zeker dat die van Kim zijn. Zijn beeltenis, die straks in Noord-Korea verplicht in elk huis en gebouw komt te hangen, naast die van zijn vader en grootvader Kim Il-sung, is een van de grote geheimen van het gesloten land.

In september moet meer duidelijk worden over de nieuwe leider van Noord-Korea. De vertegenwoordigers van de heersende Arbeiderspartij komen dan bijeen in een zeldzame massale bijeenkomst waarvan de laatste in 1966 is gehouden. Volgens Noord-Korea experts heeft de bijeenkomst te maken met ingrijpende veranderingen in het leiderschap. Sinds medio juli zijn er grote troepenbewegingen rondom de hoofdstad Pyongyang die duiden op de voorbereidingen voor een grootschalige militaire parade.

Het is onduidelijk of Kim Jong-un in september al naar voren wordt geschoven als opvolger van zijn vader. Volgens waarnemers kan Noord-Korea ook een periode van gedeeld leiderschap tegemoet gaan. In juni werd de zwager van Kim Jong-il, Jang Song-thaek, gepromoveerd tot vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie, de hoogste bestuurlijke autoriteit. Hij werd daarmee de tweede man van het land. Jang zou als mentor voor Kims onervaren zoon optreden.

Kims oudste zoon Kim Jong-nam, lange tijd favoriet van zijn vader, zou zich onmogelijk hebben gemaakt door in 2001 met een vals paspoort naar Japan te reizen voor een bezoek aan Disneyland. En Kim zou zijn middelste zoon, Kim Jong-chul, te verwijfd hebben gevonden om hem op te volgen.