Kil en nat

Na het extreme weer van gisteren werd het vandaag vanuit het noordwesten droger. In de afgelopen etmalen is op veel plaatsen meer regen gevallen dan normaal gesproken in de hele maand augustus. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht viel gisteren in korte tijd 50 tot 70 millimeter regen. Normaal valt in de hele maand augustus zo’n 60 millimeter. Nog extremer was de hoeveelheid regen in Gelderland en Overijssel, waar op enkele plaatsen meer dan 100 millimeter neerslag viel. In Lichtenvoorde, in de Achterhoek, viel sinds donderdagnacht 131 millimeter regen en in Terwolde, even boven Deventer, is in de afgelopen twee etmalen zelfs ruim 160 millimeter regenwater afgetapt. Tien millimeter regen komt overeen met 1 emmer water per vierkante meter.

Vannacht is het, op een paar buien langs de kust en op het IJsselmeer na, droog. Verder zijn er ook opklaringen en het koelt af naar 10 tot 13 graden bij een afzwakkende en naar noordwest draaiende wind.

Morgen is er weer ruimte voor zon. Er zijn echter ook stapelwolken en er vallen buien, lokaal met onweer. Met een matige westelijke wind wordt het 16 of 17 graden. Zondag is het kil, 13 tot 15 graden, en regenachtig.

Maandag vallen nog buien, vanaf dinsdag wordt het droog en met meer zon ook wat warmer.