K iufeh we qql rihq

Illustratie Annette Fienieg
Illustratie Annette Fienieg

Zo gaat het meestal bij kinderboeken: een schrijver maakt een verhaal en een illustrator maakt er tekeningen bij. Schrijver Koos Meinderts en illustrator Annette Fienieg draaien de rollen om in de dichtbundel Het regent zonlicht, dat volgende maand verschijnt. Annette maakt prenten op een bijzondere manier. In een stuk karton krast zij een afbeelding. Daarna doet zij in de verschillende kleuren inkt op het karton en drukt er dan een vel papier tegenaan. Zo ontstaan prenten met zachte kleuren en scherpe vormen waar je echt bij kunt wegdromen.

Er verschijnen de komende maanden meer boeken waar ik nieuwsgierig naar ben. Toeval of niet, het zijn allemaal boeken waarin de tekenaar een belangrijke rol speelt. Neem Rosie en Moussa van schrijver Michael de Cock en illustrator Judith Vanistendael. Het gaat over een jongen en meisje die vast komen te zitten op het dak van een flat. Kijk straks hoe schitterend de stad er van bovenaf uitziet.

Dichter Jaap Robben en illustrator Benjamin Leroy komen met een beeldroman over De Zuurtjes. „Als ontbijt eten ze zure haring. Die spoelen ze weg met witlofthee en een scheutje augurkensap”, schrijft Jaap. Brrrr. Maar ook erg grappig. Net als de tekeningen van Benjamin, waarin de Zuurtjes er heel zuur uitzien.

Maar het lezen en bekijken van de nieuwe boeken zal vast heel zoet zijn.

Karel Berkhout