Jemen kan Al-Qaeda zelf aan, zegt het

De Verenigde Staten overdrijven het gevaar van de regionale Al-Qaeda-organisatie in Jemen. De Jemenitische veiligheidsdiensten hebben er geen behoefte aan dat buitenlandse partijen de leiding van de operatie tegen de sunnitische extremisten overnemen.

Dat heeft een Jemenitische regeringswoordvoerder gisteren gezegd. Zijn uitspraak verried bezorgdheid bij de regering over Amerikaanse voornemens ten aanzien van de strijd tegen Al-Qaeda.

Eerder deze week meldde The Washington Post dat de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland nu beschouwt als de gevaarlijkste bedreiging van de Amerikaanse veiligheid, gevaarlijker dan de kern-Al-Qaeda die zich in Pakistan verschuilt. Woensdag verklaarden Amerikaanse functionarissen dat het Witte Huis overweegt gewapende onbemande vliegtuigjes van de CIA in te zetten in de strijd in Jemen. Het Al-Qaeda-filiaal is onder andere verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig bij Detroit in december 2009.

In Pakistan worden haast elke week aanvallen uitgevoerd met ‘drones’ op vermeende moslim-extremisten. Daarbij zijn vele honderden doden gevallen, onder wie een onbekend aantal burgers. In Jemen hebben de VS is in 2002 een gezochte moslimextremist met een drone geliquideerd, wat destijds grote opschudding bij de bevolking wekte. Het afgelopen jaar hebben de VS volgens Amnesty International ten minste tweemaal met (kruis)raketten aanvallen op Al-Qaeda in Jemen uitgevoerd, waarbij tientallen burgers en een regeringsbemiddelaar de dood vonden. Deze aanvallen leidden tot respectievelijk demonstraties en gewapende botsingen tussen regeringstroepen en woedende stamleden.

Jemenitische leiders zijn bang dat een groter Amerikaans aandeel in de strijd de bestaande anti-Amerikaanse en anti-regeringsstemming versterkt en de extremisten alleen maar in de kaart speelt. De Jemenitische woordvoerder zei gisteren dat de regeringstroepen terrein winnen tegen de extremisten. Aan de andere kant hebben Al-Qaeda-strijders de afgelopen paar maanden enkele malen midden op de dag aanvallen uitgevoerd op gebouwen van de veiligheidsdiensten in het zuiden van het land. Deze week vielen 33 doden, van wie twaalf militairen en acht extremisten, bij gevechten tussen het leger en Al-Qaeda in de stad Loder. (Reuters, AFP, AP)