Internationaal kort

Misdaden in Oost-Congo 'komen neer op genocide'

Door onze correspondent

Nairobi. Oorlogsmisdaden in Oost-Congo tussen 1993 en 2003 tegen Hutu’s „komen neer op genocide”. De volkerenmoord zou zijn begaan door het Rwandese regeringsleger samen met strijdkrachten van de Congolese president Laurent Kabila en diens zoon Joseph. Dit staat in een explosief en al maanden in de regio circulerend geheim rapport van de Mensenrechtengroep van de Verenigde Naties. Na de volkerenmoord in Rwanda in 1994 trokken meer dan één miljoen Hutu’s naar Oost-Congo, van waar radicalen onder hen een guerrilla tegen de nieuwe regering in Rwanda begonnen. Als reactie viel in 1996 Rwanda Oost-Congo binnen en formeerde een Congolese rebellengroep onder leiding van Laurent Kabila. Rwandese troepen begonnen samen met de strijders van Kabila een klopjacht tegen de Hutu’s waarbij volgens schattingen ruim 100.000 Hutu’s omkwamen. Kabila greep het jaar daarop met Rwandese hulp de macht in de hoofdstad Kinshasa. Sommige Westerse landen, zoals Nederland, pleitten in 1996 voor een internationale vredesmacht om de bloedbaden tegen de Hutu’s te stoppen. Onder leiding van Canada werd aan het opzetten van zo’n vredesmissie gewerkt, maar de Verenigde Staten werkten tegen.

Opnieuw doden bij geweld Mogadishu

Mogadishu. Het geweld in de Somalische hoofdstad Mogadishu is voor de derde dag op rij aangehouden. Zeker acht mensen werden gisteren gedood. Sinds begin deze week zijn 80 doden gevallen. Honderden burgers zijn de gevechten op de straten van Mogadishu gisteren ontvlucht. Regeringssoldaten en vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie sloegen woensdag met tanks een aanval van radicaal-islamitische opstandelingen op het presidentieel paleis af.(Reuters, AP)

Chirac bereid tot schikking in proces

Parijs. De vorige Franse president, Jacques Chirac, is bereid de stad Parijs, waarvan hij van 1977 tot 1995 burgemeester was, 550.000 euro betalen als schikking in een langlopende fraudezaak. Dit heeft Chirac woensdag toegezegd. Tijdens zijn presidentschap (1995-2007) kon hij niet worden vervolgd, maar nadien werd hij aangeklaagd wegens fraude ten tijde van zijn Parijse burgermeesterschap. Hij zou destijds medewerkers van zijn UMP-partij hebben betaald met geld van de gemeente. Als de schikking doorgaat stijgen Chiracs kansen op vrijspraak. (AFP)

China plant vlag in betwiste zeebodem

PEKING. China heeft met een kleine, bemande onderzeeër zijn vlag op de bodem van de Zuid-Chinese Zee geplant, precies in het gebied waarover het land een territoriaal dispuut met andere Aziatische landen uitvecht. Dit hebben het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie en het Oceanografische instituut gisteren bevestigd. De onderzeeër maakte om de vlag te planten van mei tot juli 17 duiken en bereikte daarbij een diepte van meer dan 3.700 meter. De exacte locatie van de operatie is onbekend. (Reuters)

Medvedev stelt kap bos voorlopig uit

Moskou. De Russische president Dmitri Medvedev heeft zijn regering gisteren de opdracht gegeven om de kap van een bos in de buurt van Moskou uit te stellen. Het bos moest worden neergehaald voor de aanleg van een grote snelweg tussen Moskou en St. Petersburg. Het is een overwinning voor de milieuactivisten. Maar andere activisten werd het deze week moeilijk gemaakt: Woensdag zijn vijf leden van de mensenrechtengroep Amnesty International opgepakt terwijl zij flyers uitdeelden op een concert van popgroep U2. (Reuters, AP)