Hof wil zaak Julien C. opnieuw onderzoeken

De strafzaak tegen de 26-jarige Julien C. moet worden heropend. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem gisteren bepaald. Julien C. wordt ervan verdacht een achtjarig jongetje met een mes om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde in een basisschool in het Noord-Brabantse Hoogerheide, december 2006.

Het lijkt erop of het gerechtshof in Arnhem de mogelijkheid wil creëren Julien C., stevig onderbouwd, tbs op te leggen. In 2007 concludeerde het Pieter Baan Centrum dat C. de trekken van een persoonlijkheidsstoornis vertoont, maar niet dat hij die ook daadwerkelijk heeft. Die conclusie zou onvoldoende zijn voor het opleggen van een tbs-maatregel.

Het hof heeft vastgesteld dat het Pieter Baan Centrum, toen het in 2007 een rapportage opstelde, niet beschikte over alle verklaringen van verdachte en getuigen. Het wijst hierbij met name op beeld- en geluidsopnamen van de verhoren van de verdachte. Daarbij zijn er drie jaar verstreken sinds het Pieter Baan Centrum een rapport opstelde. Tijd voor een nieuw rapport, meent het hof.

In 2007 legde de rechtbank in Breda Julien C. een gevangenisstraf op van twaalf jaar plus tbs voor doodslag. In 2008 veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch hem in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. In 2009 vernietigde de Hoge Raad het vonnis van het hof in Den Bosch en bepaalde dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw moest bekijken. Julien C. had in Den Bosch zelf zijn verdediging op zich genomen en was volgens de Hoge Raad te weinig gewezen op de risico’s die dat heeft.