Heftig slotoffensief Feyenoord mislukt

AA Gent 2 Feyenoord 0

Ruststand 1-0. 34. Soumahoro 1-0, 61. Coulibaly 2-0. Scheidsrechter: Gonzalez (Spa). Toeschouwers: 8.787.

Stefan de Vrij begroef lang zijn gezicht in z’n handen, Georginio Wijnaldum stak uit frustratie het doorweekte shirt in zijn mond. Andere Feyenoorders lagen minuten roerloos in het natte gras. Feyenoord voelde zich tot op het bot ellendig na de uitschakeling voor de groepsfase van de Europa League. Diep ontgoocheld ook, zoals trainer Mario Been het uitdrukte. De Rotterdamse ploeg was ervan overtuigd geweest dat het met de 1-0 voorsprong opponent AA Gent op eigen veld zou uitschakelen. Een gebrek aan rendement brak het jeugdige team van Been op. Ondanks een heldhaftig slotoffensief.

In feite kreeg Feyenoord in het sfeervolle Jules Ottenstadion opnieuw de rekening gepresenteerd van een falend beleid van enkele jaren geleden. De club staat met een schuldenlast die naar verwachting dit jaar oploopt tot 40 miljoen euro onder verscherpt toezicht van de KNVB en is daardoor niet in staat te investeren in een goede centrumspits of een andere scorende voetballer.

In de zomer van 2007 werd besloten dure krachten als Roy Makaay, Kevin Hofland, Tim de Cler, Giovanni van Bronckhorst en Denny Landzaat te contracteren. Onder leiding van de huidige bondscoach Bert van Marwijk probeerde de club terug te keren aan de top. De inkomsten om de hoge spelerssalarissen te betalen zouden vanzelf komen. Maar succes bleef uit en Feyenoord gaat nu gebukt onder een bijna uitzichtloze schuld. Waar Ajax (vorig seizoen 21 miljoen tekort) uit de rode cijfers kan komen door spelers te verkopen omdat het kapitaal op het veld staat of nu inkomsten krijgt uit de lucratieve Champions League, moet Feyenoord uit de schulden zien te raken door te bezuinigen. Technisch directeur Leo Beenhakker en Been beschikken over een talentvolle selectie, maar er zijn geen middelen om ontbrekende schakels te kopen.

De uitschakeling voor de groepsfase van de Europa League is ook een financiële tegenvaller. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen blijft Feyenoord verstoken van Europees voetbal. „We hebben geen extra baten uit de Europa League begroot”, zegt financieel directeur Onno Jacobs. „Maar als je de groepsfase haalt, levert dat minimaal een miljoen euro op. Dat we dit nu mislopen en we ook niet kunnen acteren op een mooi podium is heel teleurstellend.”

Feyenoord zou in Gent aan één treffer genoeg hebben gehad. De ploeg kreeg verschillende kansen, maar daar werd onzorgvuldig mee omgesprongen. Het nieuwe probeersel voor de vacante positie van centrumspits, Sekou Cissé, bleek geen succes. Hij werd na een uur vervangen door Fedor Smolov, ook al afgetest als puntspeler. Toch vindt Jacobs niet dat Feyenoord voor 31 augustus, de laatste dag van de huidige transferperiode, nog een keer diep in de buidel moet tasten om een spits aan te trekken. „We moeten verder bouwen met dit jonge elftal”, meent hij. „Ik vraag me af het scoringsprobleem is opgelost met een nieuwe spits. Wijnaldum faalt hier vrij voor de keeper. Ook andere spelers moeten doelpunten kunnen maken. Bovendien hebben we hier nog een spits staan.” En hij wijst in de catacomben op de blessuregevoelige Jon Dahl Tomasson die na het WK al weer enige tijd uit de roulatie is.

Jacobs had ook de kans van Leroy Fer kunnen noemen in de slotfase van de extra tijd. Vlak voor het doel schoot de middenvelder hoog en ver naast. „Ik raakte de bal te hard”, zei Fer, die lange tijd ontroostbaar was. „Op vijf meter van het doel moet zo’n bal er in.”

Feyenoord, dat ook André Bahia, Karim El Ahamadi, Diego Biseswar en Dani Fernandez miste, had Gent in de slotfase in de tang. Maar in de eerste helft speelde de topclub van weleer te initiatiefloos en teruggetrokken. Ondanks een goed begin, toen aanvoerder Ron Vlaar een inzet tegen de paal zag belanden. Feyenoord gaf de balvaardige aanvallers van de Buffalo’s te veel ruimte. Met name linkervleugelverdediger Tim de Cler had weinig of geen controle over zijn directe tegenstander Yassine El Ghanassy. In de 34ste minuut gebeurde het onvermijdelijke. Een voorzet van El Ghanassy werd door doelman Erwin Mulder niet goed weg gestompt, waarna Yayay Soumahoro vrij kon inkoppen (1-0). De fatale tweede treffer kwam in de 61ste minuut uit een corner van Randall Azofeifa. Spits Elimane Coulibaly was nu vrij gelaten om in te koppen. Dat rekende Vlaar zichzelf aan. Been: „De verdediging stond niet goed bij deze spelhervatting. Gent was een tegenstander van ons niveau. We hadden niet hoeven te verliezen.”

De enthousiaste aanhang van AA Gent, dat zich voor het eerst plaatste voor de groepsfase van de Europa League, zong al de hele wedstrijd „Wij zijn niet bang voor Rotterdam”. Feyenoord boezemt ook buiten de landsgrenzen al tijden geen angst meer in bij zijn tegenstanders en dat moet pijn doen in de Maasstad.

    • Erik Oudshoorn