Geloof ze maar niet op hun woord

Brigitte Kaandorp maakt er een grap van. Haar nieuwe programma heet Cabaret voor beginners en is voorzien van het motto: „Het is zo makkelijk, je moet het alleen even weten.” Sterker nog: „Iedereen kan het, het is een fluitje van een cent. Ik begrijp niet dat er nog meisjes zijn die bij de Hema werken.”

Dat zijn natuurlijk ironische teksten van een cabaretière die bijna elk seizoen weer aantoont dat het in werkelijkheid juist heel moeilijk is om het heel makkelijk te laten lijken.

Maar nog altijd wekken te veel cabaretiers het vermoeden dat die ironie hun geheel is ontgaan. Omdat ze blijkbaar echt denken dat cabaret een makkelijk genre is.

Tot degenen die wel beter weten en die dit seizoen eveneens met een nieuw programma komen, behoren Freek de Jonge (Neven), Lenette van Dongen (Hoogseizoen), Sara Kroos (Voor de leeuwen), Micha Wertheim (Voor de zoveelste keer), Kees Torn (Loze kreten), Ronald Goedemondt (Binnen de lijntjes) en André Manuel (Leve de man van de SVP!).

Nieuw is ook de solovoorstelling Daar werd wat groots verricht waarin Diederik van Vleuten – voor het eerst na dertien seizoenen zonder zijn kompaan Erik van Muiswinkel – het koloniale verleden van zijn voorgeslacht beziet. De acteurs Dick van den Toorn en Debbie Korper vormen daarentegen een debuterend duo in het cabareteske Rampen tampen, over het laagste allooi in de Nederlandse showbizz.

Veel andere grootheden, onder wie Youp van ’t Hek, Sanne Wallis de Vries, Vincent Bijlo en het duo Droog Brood, spelen hun bestaande programma nog een seizoen door. Net als de voor een Poelifinario genomineerde Claudia de Breij, Marc-Marie Huijbregts, Eric van Sauers en Jeroen Zijlstra. Maar dat geldt niet voor de andere genomineerden: Mike & Thomas lijken komend seizoen geen nieuw duoprogramma te maken, terwijl Jeroen van Merwijk in Le big bazar met twee andere gitaristen optreedt.

Het vijftal NUHR is na enkele andere theateractiviteiten terug met de eigen productie Het werkt wel die wordt aangekondigd als één grote knieval voor het publiek: „De zalen moeten vol, de dvd’s verkocht en de ego’s gestreeld.” Ook in die woorden is de Kaandorp-ironie volop aanwezig; het is alsof beider wervingsteksten één geheel vormen.

De comeback van Hans Dorrestijn met liedjes en verhalen van eerdere datum (Het buigen) is onverwachter, nadat hij drie jaar geleden zei „mijn laatste programma” te spelen.

Men hoeft een cabaretier niet op zijn woord te geloven.