Geen cel voor Duitse hiv-zangeres

De Duitse zangeres Nadja Benaissa, die toegaf onbeschermde seks te hebben gehad met drie mannen zonder hun te vertellen dat ze het aidsvirus HIV had, is ontsnapt aan een daadwerkelijke celstraf. Ze kreeg gisteren twee jaar voorwaardelijk.

De zaak tegen Benaissa, 28, kreeg in Duitsland erg veel aandacht van de media, omdat de voormalige zangeres van de aldaar populaire meidengroep No Angels een gevangenisstraf van tien jaar riskeerde. Zo ver kwam het niet, Benaissa werd wel veroordeeld wegens het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

De zangeres was in de rechtszaal in tranen uitgebarsten toen ze bekende seks te hebben gehad met mannen terwijl ze wist dat ze seropositief was. „Ik heb een erg grote fout gemaakt, ik was een lafaard”, zei ze, eraan toevoegend dat ze had stil gehouden seropositief te zijn uit angst voor de reacties van publiek en vrienden. „Het spijt me uit de grond van mijn hart, ik wou dat ik de klok kon terugdraaien.”

Haar bekentenis en het feit dat ze spijt betuigde heeft haar volgens haar advocaat uit de cel gehouden. Benaissa heeft ook 300 uren taakstraf gekregen. Het vonnis komt overeen met de eis van de openbare aanklager.

Een van de mannen, een 34-jarige talentscout, is ondertussen ook seropositief. Benaissa erkende dat ze al in 1999 op de hoogte was van haar seropositiviteit, toen ze als 17-jarige een bloedonderzoek liet uitvoeren omdat ze zwanger was.

Benaissa won in 2000 de talentenjacht Popstars. Daarna werd ze lid van de meidenband No Angels, die meer dan vijf miljoen albums verkocht. Daarmee is de groep de populairste meidenband uit de Duitse popgeschiedenis. In april 2009 werd ze na een concert van de groep gearresteerd.

De actiegroep AIDS-Hilfe is erg ongelukkig met de veroordeling. De groep argumenteert dat de verantwoordelijkheid bij beide partners ligt, en niet mag worden teruggebracht tot de persoon die het virus draagt. (AP, Reuters)