FC Utrecht spot met grootmacht Celtic

FC Utrecht-verdedigers Jan Wuytens (links) en Alje Schut vieren de verrassende 4-0 overwinning op de Schotse grootmacht Celtic. Foto Bas Czerwinski FC Utrecht's soccer players Jan Wuytens, left and Alje Schut celebrate their 4-0 win against Celtic FC during the Europa League second leg play off round soccer match at the Galgenwaard stadium in Utrecht, The Netherlands, Thursday Aug. 26, 2010. (AP Photo/Bas Czerwinski) AP

FC Utrecht, PSV en AZ plaatsten zich gisteren voor de groepsfase van de Europa League. Ricky van Wolfswinkel was de grote man bij FC Utrecht. De spits maakte drie doelpunten in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Celtic. De Schotse grootmacht liet weinig zien in de Galgenwaard. De ploeg van trainer Neil Lennon had veel balbezit, maar werd zelden dreigend voor het doel van Michel Vorm. Utrecht kwam er telkens snel en gevaarlijk uit. Binnen twintig minuten kreeg de ploeg twee strafschoppen van de Spaanse arbiter Carlos Velasco Carballo. De eerste werd veroorzaakt door een overtreding op aanvoerder Michael Silberbauer. Bij de tweede penalty haalde de Poolse doelman Lukasz Zaluska aanvaller Dries Mertens onderuit. Beide strafschoppen werden benut door Van Wolfswinkel. De spits was in de eredivisie ook al twee keer trefzeker vanaf elf meter. Vlak na rust maakte Van Wolfswinkel zelfs zijn zevende treffer in de voorronde van de Europa League. Een gekruld schot met links trof doel na een goede actie van Nana Asare, die daarna geblesseerd uitviel. Zijn vervanger Barry Maguire maakte het feest compleet voor Utrecht. Met een lage schuiver maakte hij er 4-0 van waardoor Celtic twee keer moest scoren om nog door te gaan.

PSV won in Eindhoven met 5-0 van FC Sibir Novosibirsk en revancheerde zich daarmee van de smadelijke 1-0 nederlaag vorige week in Rusland. PSV had 38 minuten nodig om de opgelopen schade uit de eerste wedstrijd weg te poetsen. Marcus Berg opende op aangeven van Jeremain Lens de score: 1-0. Na bijna een uur spelen maakte Engelaar de noodzakelijke tweede treffer voor PSV. De middenvelder haalde vanaf de rand van het strafschopgebied droog uit en de bal verdween via de paal achter doelman Aleksei Solosin. Enkele minuten later maakte Ola Toivonen op nagenoeg identieke wijze het derde doelpunt. Balázs Dzsudzsák bekroonde vervolgens een sterke wedstrijd met twee goals, waarvan de laatste uit een strafschop: 5-0.

AZ, vorig seizoen actief in de Champions League, verloor bij Aktobe: 2-1. AZ was vorige week voor eigen publiek wel te sterk voor de beste ploeg van Kazachstan (2-0). De tweevoudig kampioen van Nederland maakte snel duidelijk dat Aktobe zich geen illusies over een langer verblijf in het Europese voetbal hoefde te maken. Brett Holman vond al in de tiende minuut de vrijstaande Pontus Wernbloom, die koelbloedig voor de openingstreffer zorgde (0-1). Tlesjev schoot de thuisclub in de 67ste minuut op gelijke hoogte (1-1). Hij bepaalde in de slotminuut ook de eindstand: 2-1. (ANP)