Families mijnwerkers claimen schade

De familie van een van de 33 mijnwerkers die vastzitten in de Chileense San José-mijn klaagt het mijnbedrijf en de overheidsinspectie aan wegens nalatigheid. Tijdens de behandeling van de zaak heeft een rechter het vermogen van het mijnbedrijf, ter waarde van 1,8 miljoen dollar (1,4 miljoen euro), bevroren om later schadevergoedingen te kunnen betalen.

Volgens de familie van mijnwerker Raul Bustos had de inspectiedienst Sernageomin in 2008 geen toestemming mogen geven voor het heropenen van de mijn, na een dodelijk ongeluk het jaar daarvoor. De kleine, particuliere koper- en goudmijn, waar de afgelopen jaren in totaal zestien personen omkwamen bij ongevallen, is vaker in opspraak geweest wegens het niet naleven van veiligheidsvoorschriften.

Het mijnbedrijf San Esteban Primera zegt ondertussen geen geld te hebben om de reddingsoperatie te financieren of om de salarissen van de kompels uit te betalen. De kosten van het boren van alleen de tunnel die als vluchtweg moet gaan dienen, worden geschat op 1,7 miljoen dollar (1,3 miljoen euro). Het boorwerk wordt uitgevoerd door een staatsbedrijf van Chili, de grootste koperproducent ter wereld.

De 33 mijnwerkers, die sinds het instorten van een mijngang op 5 augustus vastzitten op ongeveer 700 meter diepte, maken het naar omstandigheden goed, volgens reddingswerkers. Op een video die gisteren is vrijgegeven, tonen de mannen de schuilkelder waarin ze verblijven en hoe ze zich georganiseerd hebben. De mannen zijn afgevallen, hebben een zware baard en een onbloot bovenlijf wegens de hitte en vochtigheid in de diepte van de mijn.

De mannen weten sinds gisteren dat het mogelijk drie tot vier maanden kan duren, voordat ze worden bevrijd. Om de moed erin te houden, moeten ze lichamelijke oefeningen en spelletjes doen. De oefeningen zijn ook bedoeld om de kompels slank genoeg te houden om door een tunnel van circa 66 centimeter in een mand op te kunnen heisen. Vier experts van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie komen naar Chili om te adviseren over speciale voedingsmiddelen die de mijnwerkers nu via een smalle schacht krijgen aangeleverd. (AFP, AP, BBC)

Beelden van de kompels zijn te zien via nrc.nl/buitenland