'Europa' is al weer voorbij

Feyenoord sloot zijn ‘belangrijkste duel van het seizoen’ af met zes tieners.

Voor de onervaren groep zonder spits was het matige Gent een brug te ver.

Elimane Coulibaly van KAA Gent viert met zijn teamgenoten de tweede treffer. Foto AFP Gent's Elimane Coulibaly (2nd R) celebrates with teammates after scoring his team's second goal during the return match in the play-offs round of the Europa League between Belgian first division team KAA Gent and Dutch first division team FC Feyenoord, in Gent, on August 26, 2010. The first leg was won by Feyenoord 1-0. AFP PHOTO/BELGA /VIRGINIE LEFOUR - PETER DECONINCK
Elimane Coulibaly van KAA Gent viert met zijn teamgenoten de tweede treffer. Foto AFP Gent's Elimane Coulibaly (2nd R) celebrates with teammates after scoring his team's second goal during the return match in the play-offs round of the Europa League between Belgian first division team KAA Gent and Dutch first division team FC Feyenoord, in Gent, on August 26, 2010. The first leg was won by Feyenoord 1-0. AFP PHOTO/BELGA /VIRGINIE LEFOUR - PETER DECONINCK AFP

De jonkies van Feyenoord konden er nauwelijks op worden aangesproken. Maar ‘Europa’ is alweer voorbij voordat het goed en wel begonnen was. In de stromende regen in Gent werd Feyenoord gisteravond, met een elftal vol tieners, uitgeschakeld in het voorportaal van de Europa League. Gent had aan 2-0 genoeg, nadat Feyenoord vorige week met 1-0 had gewonnen.

Niet dat Feyenoord geen kansen had tegen de kwetsbare Belgen. Maar waar de Rotterdammers zes of zeven opgelegde mogelijkheden verprutsten, was Gent via kopballen van Soumahoro Yaya, voor rust, en Elimane Coulibaly, na de pauze, wel doeltreffend. Ron Vlaar had al na drie minuten de paal geraakt, Georginio Wijnaldum dook alleen op voor het Gentse doel en Leroy Fer schoot in blessuretijd hoog over toen hij Feyenoords avond had kunnen redden. Een aantal slordigheden achterin – en het schrijnende gebrek aan een afmaker voorin – brak de ploeg van Mario Been op. „Ik had echt het gevoel dat we hier een goal gingen maken”, zei hij. „De ontgoocheling is groot.”

Niet alleen het naar succes snakkende Legioen had een Europees avontuur goed kunnen gebruiken, ook de kas van Feyenoord. Maar financieel directeur Onno Jacobs had in zijn begroting al geen rekening gehouden met het Europese toernooi.

Het verleden had hem ook weinig reden tot optimisme gegeven. Twee jaar geleden bereikte Feyenoord nog wel de groepsfase van wat toen nog het UEFA-Cuptoernooi heette, maar de club werd met vier nederlagen roemloos uitgeschakeld. Daarmee sloot Feyenoord – UEFA-Cupwinnaar van 2002 – een periode af waarin de club Europees vooral bekend werd wegens het aanhoudende supportersgeweld. Elke keer ging het mis, in 2004 (Basel), 2005 (tegen Sporting Lissabon in Rotterdam), 2006 (Nancy) en 2008 (in La Coruña en thuis tegen het Poolse Lech Poznan).

Opmerkelijk detail: in dat laatste duel, in december 2008, speelde Feyenoord zes A-junioren in de ploeg. Alsof de tijd stil heeft gestaan eindigde de club gisteravond in het Jules Ottensadion van Gent zijn ‘belangrijkste duel van het seizoen’ opnieuw met zes tieners. Luc Castaignos (17), Stefan de Vrij (18), Bruno Martins Indi (18), Jerson Cabral (19), Wijnaldum (19) en Kelvin Leerdam (19). En Fer is 20.

Het verschil met twee jaar geleden was dat de junioren destijds speelden wegens de vele blessures. Dit seizoen heeft Been nauwelijks alternatieven. Door de financiële malaise nam Feyenoord noodgedwongen afscheid van peperdure spelers als Roy Makaay en Denny Landzaat. Geld voor aankopen is er niet – alleen dankzij het netwerk van technisch directeur Leo Beenhakker kan de club her en der een speler gratis ‘huren’ voor een paar maanden, zoals de Rus Fedor Smolov – maar ook hij is pas twintig. De Rotterdamse supporters zien al enkele jaren met lede ogen aan dat hun Feyenoord links en rechts wordt gepasseerd door ‘provincieclubs’ die wel geld hebben en wel Europees spelen, zoals FC Utrecht, FC Twente en AZ.

Al is het voor de fans een schrale troost, de directie ziet langzamerhand licht aan het einde van de tunnel. Jacobs rekende deze week voor dat de schuldenlast aan het einde van dit seizoen vermoedelijk zal zijn opgelopen tot 40 miljoen euro, maar komend jaar hoopt de club weer quitte draaien of zelfs winst te maken.

De club zal zich moeten vasthouden aan een klein sportief lichtpuntje. De jeugdopleiding op Varkenoord is een van de beste van Nederland en levert een constante stroom talenten op. Maar voor een groep onervaren tieners zonder spits is ook een matige Belgische subtopper een brug te ver.