Een week vol cijfers: sommige weer groen

Deze week maakten allerlei grote bedrijven kwartaal- en halfjaarcijfers bekend.

Hier de belangrijkste op een rij: van een paar grote banken, de detailhandel en de bouw.

MAXEDA

Detailhandelconcern Maxeda heeft van februari tot en met juli (de eerste helft van het gebroken boekjaar) een hogere omzet en een hoger bedrijfsresultaat geboekt dan in de eerste helft van het vorige boekjaar. Maxeda is de eigenaar van onder meer De Bijenkorf, V&D en Hunkemöller. De omzet bedroeg 1,57 miljard euro in de eerste helft van het boekjaar. Dat is volgens Maxeda 1,6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel bezat het bedrijf meer winkels. Op basis van een vergelijkbaar winkelbestand steeg de omzet met 0,3 procent, aldus Maxeda.

NIBC

De Haagse bank NIBC heeft de winst in de eerste zes maanden van 2010 meer dan verdubbeld. De bank, die hard werd getroffen door de kredietcrisis, blijft wel voorzichtig over mogelijke afwaarderingen. NIBC was in de zomer van 2007 de eerste Nederlandse bank die werd getroffen door de kredietcrisis. De bank dook destijds in de rode cijfers, maar lijkt de crisis vooralsnog te boven. De nettowinst in de eerste helft van het jaar kwam uit op 42 miljoen euro. In de eerste helft van 2009 was de winst 15 miljoen euro en in de tweede helft van vorig jaar 29 miljoen euro.

HEINEKEN

Heineken groeit hard in de opkomende markten, maar heeft in de VS en Europa veel last van de economische tegenspoed. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de bierbrouwer. In Azië groeide de verkoop in hectoliters met 70 procent naar 12 miljoen hectoliter en in Afrika met 7,9 procent naar 12,3 miljoen hectoliter. Vooral het merk Heineken zelf doet het goed in de opkomende markten en zag de verkoop in hectoliters bier met 4,1 procent stijgen. In West-Europa zag de Nederlandse bierbrouwer de verkoop met 2,5 procent dalen, in Centraal en Oost-Europa met 15 procent en in de VS met 1,7 procent.

RABOBANK

Rabobank heeft de winst in het eerste half jaar van 2010 fors zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal boekte de bank bijna 1,7 miljard euro winst, een stijging van 26 procent. Alle onderdelen van het concern droegen in positieve zin bij aan de stijging, behalve vastgoed. Daar daalde de winst van 68 miljoen in het eerste half jaar van 2009 naar 66 miljoen euro nu. Rabobank verwacht dat het economisch herstel dat eind 2009 inzette de eerste maanden van 2010 aanhoudt. De bank reserveerde daarom 569 miljoen euro voor slechte leningen, tegenover 1,1 miljard dezelfde periode vorig jaar.

SNS

Door een terugval in winstgevendheid is SNS Reaal nog niet toe aan een volledige aflossing van de kapitaalinjectie, die het bedrijf eind 2008 ontving van de Nederlandse staat. In het tweede kwartaal boekte het bank- en verzekeringsconcern een nettoverlies van 13 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van Voorst zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat er niet met het ministerie van Financiën wordt gesproken over het aflossen van de resterende schuld van 565 miljoen euro. Vorig najaar betaalde SNS ongeveer een kwart terug van de 750 miljoen euro aan ontvangen staatssteun.

AHOLD

Supermarktconcern Ahold blijft groeien. In de eerste zes maanden van dit jaar passeerden meer artikelen de kassa dan in dezelfde periode vorig jaar, waardoor de omzet van Ahold steeg met ruim 5 procent tot 15,8 miljard euro. De nettowinst over het afgelopen half jaar kwam uit op 476 miljoen euro. Ahold presteerde zowel in Nederland als in de Verenigde Staten (waar het tweederde van zijn omzet vandaan haalt) beter dan zijn concurrenten.

BAM

Bouwbedrijf BAM heeft het afgelopen half jaar met een lagere omzet meer winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Alleen de divisie vastgoed leed opnieuw een miljoenenverlies. Dat blijkt uit de cijfers over de eerste helft van 2010. De omzet daalde het afgelopen half jaar met ongeveer 15 procent in vergelijking met de eerste helft van 2009. Toen bedroeg de omzet 4 miljard euro. Nu kwam die uit op 3,4 miljard euro. Het omzetverlies komt vooral door veel minder omzet bij woningbouw en vastgoed, zoals kantoren. De winst van BAM steeg naar 50,6 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was de winst 41,9 miljoen euro.

ABN AMRO

Staatsbank ABN Amro heeft in de eerste helft van 2010 een verlies geleden van 968 miljoen euro. De schade werd vooral veroorzaakt door de kosten van het samenvoegen van ABN Amro en Fortis Nederland. Dat de nieuwe fusiebank een verlies zou boeken was verwacht. Het gaat vooral om een boekverlies op de door de Europese commissie afgedwongen verkoop van enkele regionale kantoren voor zakelijk banken en dochter HBU aan Deutsche Bank. Ook moest ABN Amro een voorziening nemen voor de krimp van het personeelsbestand en de huisvesting die het gevolg zijn van de samenvoeging van ABN Amro met Fortis Bank Nederland. Zonder deze enorme eenmalige kosten van netto 1,29 miljard euro zou de winst van ABN Amro zijn uitgekomen op 325 miljoen euro, een stijging van 57 procent vergeleken met de 207 miljoen euro in de eerste helft van 2009.

HEIJMANS

Bouwbedrijf Heijmans heeft het afgelopen half jaar weer winst geboekt, ondanks een lagere omzet, blijkt uit de resultaten van het afgelopen half jaar. De omzet over de eerste zes maanden kwam uit op 1,24 miljard euro, een daling van 17 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wel wist het bedrijf een winst van 4 miljoen euro te maken. In de eerste helft van 2009 leed Heijmans nog een verlies van 43 miljoen euro.