Economie kort

EU-burgers zijn voor meer economische samenwerking

Brussel. Een ruime meerderheid van de EU-burgers is voorstander van nauwere economische samenwerking van de EU-lidstaten. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Europese Commissie. Ook meer toezicht van de EU op financiële instellingen kan op instemming van de EU-burgers rekenen. Volgens het in mei uitgevoerd opinieonderzoek vindt 75 procent van de EU-burgers het een goede zaak als de lidstaten hun economische en financiële beleid beter coördineren. Dat is 2 procent meer dan in een vergelijkbaar onderzoek in het najaar van 2009. (ANP)

Frisia Zout wil zout uit de Waddenzee

Leeuwarden. Zoutfabriek Frisia Zout heeft vergunningen aangevraagd om zout te mogen winnen onder de Waddenzee. Dat heeft Frisia gisteren gezegd. De fabriek wil vanaf 2013 bijna zes kilometer vanaf de wal boren. De zoutfabriek boort op dit moment zout uit een gebied in Noordwest-Friesland. Het nieuwe plan van Frisia houdt in dat tweederde van de zoutwinning in eerste instantie uit de Waddenzee komt. Eenderde van het zout zou onder land ten oosten van de huidige boorplaats worden gewonnen. Volgens een woordvoerder van Frisia is dat voor het geval het boren in de Waddenzee moeilijker zal blijken dan gedacht. (ANP)

Omzet restaurants onveranderd slecht

Den Haag. Hoewel de horeca in het tweede kwartaal van dit jaar minder slecht heeft gepresteerd dan in de voorgaande vijf kwartalen, blijft de omzetdaling van restaurants onveranderd groot. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd. De omzet van de horecabranche daalde met 3,1 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009. Restaurants behaalden het slechtste resultaat sinds de omzetdaling in het tweede kwartaal van 2008 begon. In vergelijking met een jaar eerder is de omzet met 7,7 procent gedaald. (ANP)