Durf in Rotterdams nieuwe clubhuis LV

Het is uitkijken naar het nieuwe clubhuis voor de jazz in Rotterdam. Met een nieuw pand op de Kop van Zuid, een ontwerp van de Portugese architect Alvaro Siza, presenteert LantarenVenster zich vanaf oktober als modern jazzpodium met een uitdagende jazzprogrammering.

Met de komst van een van de vertegenwoordigers van de New Yorkse nieuwe jazz, pianist Vijay Iyer (15 okt), bekend om de ongelooflijke breedheid en diepte van zijn werk, wordt meteen durf getoond. Hij is een sterk ritmische jazzpianist in uitzonderlijke improvisaties waarvan niemand nog de uitkomst weet. Iyer, van Indiase afkomst, bracht vorig jaar een album uit in een traditionele jazztrio-setting, Historicity. Later in LV: de sierlijk drummende Manu Katche, die de muziek van zijn cd Third Round laat horen (6 nov).

Het Amsterdamse Bimhuis heeft in september een echte vedettenweek: zangeres Rita Reys laat horen dat haar gevoel voor timing onverminderd sterk is (18 sept), de tachtigste verjaardag van Theo Loevendie wordt gevierd (19 sept) en Toots Thielemans presenteert weer een nieuw album (22 sept). Nog meer oude bekenden: na North Sea Jazz, waar hij weer eens zijn onsterfelijkheid bewees, komt saxofonist Sonny Rollins opnieuw spelen (Concertgebouw, 24 nov).

Het is uitzien naar bassiste/zangeres Esperanza Spalding, het kleine jazzfenomeen dat de New Yorkse jazzscene in haar greep houdt. Met haar Chamber Music Society, te horen op alweer haar derde album als bandleider, combineert ze moderne kamermuziek met jazz en folk (Muziekgebouw aan ’t IJ, 27 okt). Later in het seizoen zijn op dezelfde plek trompettist Dave Douglas, het Brussels Jazz Orchestra, de David Kweksilber Big Band en Nik Bärtsch’s Ronin er te horen.

In de maanden november en december is het resultaat te horen van NL-Ruhr Music Kitchen, een Duits-Nederlands jazzproject waarin jazzensembles uit Nederland en het Ruhrgebied elkaar ontmoeten. De muzikanten componeren en arrangeren voor elkaar en bereiden een gezamenlijk repertoire voor dat in beide landen wordt uitgevoerd. De deelnemende Nederlandse ensembles zijn de Spinifex Tuba Band, Celano-Baggiani Group en Kristina Fuchs. Componiste en trompettiste Sanne van Hek is gekozen als improviser in residence.

In Maastricht herrijst het beroemde Jazz Mecca van eind jaren tachtig als Mecc Jazz Maastricht (29 en 30 okt). Het met veel ambitie opzette festival – het moet ‘een interregionale en creatieve uitstraling’ krijgen en na het North Sea Jazz Festival en The Hague Jazz het derde festival van het land worden – maakt zijn programma binnenkort bekend. De beoogde 12.000 bezoekers moeten dus nog even geduld hebben.

    • Amanda Kuyper