Diageo is saai, maar betrouwbaar

Diageo zal nooit het hart sneller doen kloppen op de manier waarop zijn producten dat doen. ’s Werelds grootste distilleerder lijkt een deugd te maken van het saai zijn, nu de omzet en de winst omhoog kruipen. Maar omdat de ontwikkelingslanden rijk genoeg worden om Johnnie Walker te kunnen drinken in plaats van het lokale drankje, scheppen de sterke kasstroom, de betrekkelijk lage schuld en de stijgende dividenden de ideale omstandigheden voor een belegging in aandelen met weinig risico’s.

De omzet in het boekjaar tot juni heeft net de verwachtingen van een enkelcijferige groei waargemaakt, terwijl de winst met hetzelfde relatief lage percentage is gestegen. Dit lijkt tot verveling te hebben geleid onder analisten, ondanks een vrije kasstroom van 2 miljard pond (2,446 miljard euro), tegen 1,2 miljard pond (1,468 miljard euro) vorig jaar, een stijging van het dividend met 6 procent en de belofte van een soortgelijke stijging volgend jaar.

De analisten van de beursmakelaars smachten echter naar opwinding. „Zonder enige glans”, zegt de ene. Een ander vraagt: „Waar is het operationele hefboomeffect van de kleine omzetstijging bij Diageo’s producten met een hoge winstmarge?”

Diageo is tenminste zo verstandig geweest het geld niet te hebben gebruikt om zijn eigen aandelen terug te kopen. Uit een onderzoek van Collins Stewart van vorig jaar blijkt dat dit mechanisme, dat vertrekkende aandeelhouders beloont op kosten van degenen die blijven, waarde vernietigt.

Diageo is te groot om betekenisvolle overnames te doen op markten waar nog meer aankopen tot dominantie zouden leiden. In plaats daarvan is het waarschijnlijker dat het concern het geld zal uitgeven aan marketing. Alcopops vergt voortdurende innovatie om te voorkomen dat de omzet daalt. Blijkbaar toont Smirnoff Dark Roasted Espresso zich beloftevol, mocht Smirnoff Ice Mango van het toneel verdwijnen.

Het saaie, oude Diageo heeft zijn dividend de afgelopen zes jaar met 37 percent zien stijgen en lijkt goed in staat deze trage, gestage groei voort te zetten. Op een niveau van 10,50 pond (12,84 euro), iets lager na de bekendmaking van de resultaten, leveren de aandelen een dividendrendement op van 3,6 procent.

Diageo is een slachtoffer van de vlucht uit ‘riskante’ aandelen naar ‘veilige’ obligaties, waardoor het rendement op hoogwaardige bedrijfsobligaties, met looptijd van vijf jaar, naar 3 procent is gedaald. Als Diageo vasthoudt aan een dividendgroei van 6 procent per jaar, zou het dividendrendement in 2015 op basis van de huidige koers 4,9 procent zijn. De aandelen lijken dus een betere gok.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Neil Collins