Cervélo stopt plotseling als sponsor wielerploeg

Fietsfabrikant Cervélo heeft gisteren bekendgemaakt na dit seizoen te stoppen als sponsor van een professionele wielerploeg. Ploegleider Jean-Paul van Poppel had een dag eerder al de meeste renners, onder wie sprinter Theo Bos en de Noorse kopman Thor Hushovd, ingelicht. De directie van Cervélo geeft als reden voor het plotselinge stoppen dat er volgend seizoen een te hoog budget nodig is om deelname aan de grote wedstrijden te garanderen.

Renners en personeel van de wielerploeg werden overvallen door de beslissing van het bedrijf van de Nederlandse oprichter en mede-eigenaar Gerard Vroomen. „Het is nogal heftig”, reageerde Bos vanmorgen in dagblad De Pers. Een dag voor de start van de Ronde van Spanje, morgen in Sevilla, hullen de meeste betrokkenen zich in stilzwijgen. Bos: „Het werd ons verteld op een bespreking. Bam. Ineens stond iedereen op straat. Renners, personeel. Twee dagen voor de Vuelta. Zie dan nog maar eens een andere ploeg voor volgend jaar te vinden. De sfeer in de ploeg is een beetje bedompt. Voor mij persoonlijk is het geen probleem. Mijn toekomst als wielrenner is niet in gevaar.”

Cervélo maakte vorig seizoen een opvallende entree in het profpeloton. Aanvankelijk werd Theo de Rooij benaderd om de ploeg te leiden, maar de voormalig directeur van de Raboploeg hoorde plotseling niets meer van Vroomen. Met Van Poppel als een van de ploegleiders en sterke renners als Hushovd, Sastre en Heinrich Haussler speelde de ploeg mee in de grote wedstrijden. Dit seizoen werd oud-volleybalcoach Joop Alberda aangesteld als manager en haalde Cervélo Bos weg bij Rabo. Oud-bondscoach Egon van Kessel ging de vrouwenploeg leiden, met onder meer vier Nederlandse rensters. Ook hun toekomst is ongewis, hoewel Cervélo vooralsnog niet bekendmaakte ook met de vrouwenploeg te zullen stoppen.

Dit seizoen had de op een Zwitserse licentie rijdende ploeg te maken met tegenslag. Haussler kwam door blessureleed nauwelijks in actie en ook de kopmannen Sastre en Hushovd kampten met fysieke tegenslag. Cervélo kocht geen ProTourlicentie bij de internationale wielerunie, die deelname aan de topwedstrijden garandeert. Met als gevolg dat de ploeg moet wedijveren met een toenemend aantal concurrenten, die strijden om te worden toegelaten met een wildcard. Waar andere ploegen zich versterkten – zoals Vacansoleil, dat Stijn Devolder en Riccardo Ricco haalde – bleef het bij Cervélo stil. Het bedrijf wil naar eigen zeggen niet langer meedoen aan de „prijsopdrijving”.

Kopman Sastre tekende intussen al bij de nieuwe ploeg Geox, volgend seizoen de opvolger van Footon. Hushovd en Haussler worden genoemd bij het Amerikaanse Garmin. Bos, die dit jaar al vier keer won en morgen zijn debuut maakt in de Vuelta, heeft naar eigen zeggen voldoende aanbiedingen van andere teams.