Canadees uit 'Idols' vast wegens terreur

De Canadese tv-kijkers kenden hem van zijn moonwalk m et een traditionele Pakol-muts op tijdens een aflevering van het Canadese Idols in 2008. Gisteren zagen ze de beelden terug, toen Khurram Syed Sher samen met twee anderen werd gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Sher (28), Hiva Alizadeh (30) en Misbahuddin Ahmed (26) zouden deel uitmaken van een terreurnetwerk met contacten in Iran, Afghanistan, Dubai en Pakistan. De politie vond bij een van de verdachten thuis vijftig elektronische circuits die als afstandsbedieningen voor bommen konden dienen. Ze zouden geprobeerd hebben om contact te zoeken met Taliban-strijders in Afghanistan. Of het plan was aanslagen te plegen in Canada, hebben de autoriteiten niet gezegd.

In Idols verbaasde Sher de jury met een uitvoering het nummer Complicated van de Canadese zangeres Avril Lavigne. De genaturaliseerde Canadees vertelde dat hij uit Pakistan kwam en ook best iets van Hillary Duff zou kunnen zingen. Vervolgens deed Sher, met baard en in lang gewaad, wat houterige danspasjes met karatetrap en robotimitatie. Op de vraag of hij er wel eens aan had gedacht komiek te worden, antwoordde Sher dat hij hield van hockey, muziek en acteren.

Sher was tevens gediplomeerd arts en had net een nieuwe baan in het Thomas Elgin General-ziekenhuis. Verder zou hij als vrijwilliger humanitaire hulp hebben verleend in Pakistan na een zware aardbeving in 2005.

Nederland kent ook een soortgelijk geval. Wesam al D., de Amersfoortse kapper die in de VS vorig jaar tot 25 jaar cel is veroordeeld wegens terrorisme, won in 2003 een reis naar Mexico in het programma Cash & Carlo. (AP)

Beelden van Sher in Idols zijn te zien via nrc.nl/buitenland