Caissières centraal in Saoedisch debat

Het grote debat in ultraconservatief Saoedi-Arabië gaat over versoepeling van de strikte scheiding tussen mannen en vrouwen. In de aflevering van deze week stond een grote supermarktketen centraal. Kon de Panda-keten ja of nee Saoedische vrouwen achter de kassa’s zetten? Voor buitenlandse vrouwen gelden andere regels.

In Jeddah, de liberaalste stad van het land, nam Panda de proef op de som. Het bedrijf nam voor een van zijn filialen zestien vrouwen aan als caissière. Hun kassa’s zouden wel gereserveerd zijn voor vrouwen en gezinnen. Volgens een woordvoerder werken vrouwen harder dan mannen. Als alles goed verliep zouden de filialen elders in het land volgen.

Zoals altijd kwamen de conservatieven in het geweer. Sjeik Youssef al-Ahmad riep in een talkshow op tot een boycot van Panda. Aan de andere kant, zo meldde de Saoedische krant Arab News, lanceerden voorstanders van liberalisering een campagne op de sociale netwerksite Facebook. „Waarom schilderen ze vrouwen altijd af als zwakke personen die geen weerstand kunnen bieden aan mannen?” vroeg een lid van de groep.

Gisteren kwam de hoogste Saoedische geestelijke tussenbeide. Groot-mufti Abdul-Aziz al-Sheikh maakte bekend sjeik Ahmed te hebben bevolen zonder zijn toestemming geen religieuze decreten, fatwa’s, uit te vaardigen. De Groot-mufti maakte daarbij voor het eerst gebruik van een besluit, eerder deze maand, van koning Abdullah dat fatwa’s alleen mogen worden uitgesproken door geestelijken die hij benoemt.

Intussen heeft Panda volgens de media de vrouwen wel een andere baan gegeven.

Zie hierover ook http://saudiwoman.wordpress.com/