Bouterse een week afwezig door ziekte

De nieuwe Surinaamse president Desi Bouterse heeft gisteren wegens ziekte tijdelijk zijn bevoegdheden overgedragen aan vicepresident Robert Ameerali. Bouterse heeft de macht tot 2 september afgestaan, zo maakte de vicepresident gisteren bekend.

Hoe ziek Bouterse is, is onderwerp van speculatie. Volgens Dagblad Suriname heeft de president dengue, ook bekend als knokkelkoorts, een virale infectie die gevaarlijk kan zijn. Maar volgens de krant Waterkant is Bouterse oververmoeid na de zware verkiezingscampagne.

Bouterse, die op 12 augustus werd beëdigd, is niet meer in het openbaar verschenen sinds 17 augustus. De afgelopen maanden heeft de president zich een aantal keren ziek gemeld. Volgens vicepresident Ameerali maakt de 64-jarige Bouterse het goed en is er geen reden tot zorg.

Door zijn ziekte heeft Bouterse vorige week de installatie gemist van Martin Misiedjan, de nieuwe minister van Politie en Justitie. De jurist Misiedjan is afkomstig van de A-Combinatie van ex-Junglecommandoleider Ronnie Brunswijk. Hij is een rastafari en heeft dreadlocks, wat in Suriname tot debat heeft geleid. Ook is Misiedjan de eerste marron op het ministerie van Justitie. In plaats van Bouterse heeft Ameerali de nieuwe ministersploeg voorgesteld aan het parlement.

Oud-legerleider Bouterse, hoofdverdachte in het Decembermoordenproces, won afgelopen mei de parlementsverkiezingen met 40 procent van de stemmen. In augustus werd hij in het parlement gekozen tot president.