BEELDENDE KUNST

De Boijmans Club. Foto Kees Spruijt Boijmans Club/Fotografie: Kees Spruijt Voorwaarden - De digitale opnamen mogen alleen worden gebruikt voor artikelen in kranten en tijdschriften, voor TV-programma's en op websites naar aanleiding van de bijbehorende tentoonstelling, aanwinst of gebeurtenis in het Museum Boijmans Van Beuningen; - De eigenaar van het kunstwerk dient altijd te worden vermeld; - Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan; - Bij tentoonstellingen: gebruik van beeldmateriaal is alléén toegestaan gedurende de looptijd van de tentoonstelling. Indien mogelijk ontvangen wij graag een exemplaar van uw artikel.
De Boijmans Club. Foto Kees Spruijt Boijmans Club/Fotografie: Kees Spruijt Voorwaarden - De digitale opnamen mogen alleen worden gebruikt voor artikelen in kranten en tijdschriften, voor TV-programma's en op websites naar aanleiding van de bijbehorende tentoonstelling, aanwinst of gebeurtenis in het Museum Boijmans Van Beuningen; - De eigenaar van het kunstwerk dient altijd te worden vermeld; - Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan; - Bij tentoonstellingen: gebruik van beeldmateriaal is alléén toegestaan gedurende de looptijd van de tentoonstelling. Indien mogelijk ontvangen wij graag een exemplaar van uw artikel.

Vind jij het saai om met je ouders mee te moeten naar een kunstmuseum? De hele middag slenteren langs schilderijen waar je niet veel van begrijpt? Dat kan anders! Want de meeste musea hebben workshops voor kinderen, waarin niet alleen veel wordt uitgelegd over kunst, maar waarin je ook zelf mag knutselen.

In Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bijvoorbeeld kun je, als je tussen de 5 en 14 bent, gratis lid worden van de Boijmans Club. De Boijmans Club organiseert op zondagen van alles. Zo kun je op 5 sept. een rondleiding krijgen door de vaste collectie, waarna je een schilderij mag maken van een zelf verzonnen stad. En bij de tentoonstelling over Kees van Dongen, een schilder die mooie kleurige portretten van beroemde mensen maakte, is er 3 okt. een workshop portret tekenen. Neem dan een mooie foto mee van jezelf, dan kun je jezelf schilderen als een popster. En op 7 nov. mag je in het museum dansen op jazzmuziek uit de jaren twintig en dertig, de tijd waarin Kees van Dongen schilderde.

Ook het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat vanaf dit weekend weer tijdelijk open is, doet veel voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Iedere zondag zijn daar kinderworkshops met kunstenaars, vormgevers, architecten en fotografen. Op 12 sept. mag je samen met ontwerper Job Wouters je eigen affiche maken. En op 26 sept. mag je dwalen door het oude gebouw van het Stedelijk en laat architect Job Schroën van het bureau Benthem Crouwel je de geheime plekken zien. Hij kan het weten, want hij heeft het museum weer helemaal opgeknapt.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft ook een Kinderkunstclub, voor kinderen van 6 tot 10. Die club is er vanaf 11 sept. weer iedere zaterdagmiddag. Eerst ga je in het museum naar de kunstwerken kijken. Elke week is het onderwerp anders. En daarna mag je zelf aan de slag. Misschien ontdek je zo wel dat er in jou ook een echte kunstenaar schuilt.

Sandra Smallenburg