AZ, PSV en FC Utrecht door naar groepsfase

PSV, AZ en FC Utrecht hebben zich gisteren geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. PSV won in Eindhoven met 5-0 en revancheerde zich daarmee voor de 1-0 nederlaag vorige week in Rusland. De ploeg uit Alkmaar verloor bij Aktobe in Kazachstan met 2-1, maar door de 2-0 thuiszege gaat AZ door naar de groepsfase.

FC Utrecht behaalde een overtuigende 4-0 zege op Celtic. De ploeg van trainer Ton du Chatinier verloor vorige week de uitwedstrijd met 2-0, maar maakte die nederlaag mede door drie doelpunten van Ricky van Wolfswinkel ruimschoots goed. De spits benutte in de eerste twintig minuten twee strafschoppen. Vlak na rust maakte Van Wolfswinkel er 3-0 van. Invaller Barry Maguire zorgde even later voor de vierde treffer.

PSV had 38 minuten nodig om de achterstand weg te poetsen. Marcus Berg opende op aangeven van Jeremain Lens de score: 1-0. De ploeg van trainer Fred Rutten had daarvoor al veel kansen laten liggen. Na bijna een uur spelen maakte Orlando Engelaar met een droog schot vanaf het strafschopgebied de tweede treffer. Enkele minuten later maakte Ola Toivonen op nagenoeg identieke wijze het derde doelpunt. Balázs Dzsudzsák bekroonde een sterke wedstrijd met twee treffers, waarvan de laatste uit een strafschop: 5-0.

Bij AZ maakte Pontus Wernbloom al in de tiende de 1-0. Tlesjev zette de thuisclub in de 67ste minuut op gelijke hoogte en bepaalde in de slotminuut ook de eindstand: 2-1.

Trainer Gertjan Verbeek van AZ was vooral opgelucht. „We hadden de wedstrijd in de beginfase onder controle. Later speelden we slap en ongeconcentreerd. Door een onachtzaamheid achterin werd het 1-1. Na de 2-1 hebben we nog veel kansen weggegeven. Ik ben dus opgelucht dat we door zijn naar de groepsfase.” (ANP)