Auf Wiedersehen, goodbye

Ze zijn voorbij, de eerste Jeugd Olympische Spelen. De afgelopen twaalf dagen namen 3.500 jonge toptalenten tussen de 14 en 18 jaar deel aan het evenement in Singapore. Gisteren was de sluitingsceremonie.

Het was de eerste keer dat de Jeugdspelen werden georganiseerd en voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was enthousiast.

De Nederlandse equipe behaalde vier medailles. De wielerploeg won een bronzen medaille, zilver was er voor handboogschutter Rick van den Oever en zeilster Daphne van der Vaart en de hockeysters gaan naar huis met olympisch goud.

Maar het draaide bij de Spelen niet alleen om sport. Er was ook een cultureel en educatief programma, bedoeld om bij de jonge sporters begrip te kweken voor de olympische waarden en normen. En om hen te infomeren over problemen in de wereld, een gezonde levensstijl en sociale verantwoordelijkheid.

Hoewel sommige bonden van tevoren sceptisch waren over de combinatie van cultuur en educatie tijdens een sportevenement, zei Rogge dat het IOC overweegt om ook een (beperkt) cultureel en educatief programma te introduceren bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.