Amsterdamprijs De Châtel, Parra, Kessels

Choreografe Krisztina de Châtel, reclamemaker Erik Kessels en grafisch ontwerper Parra hebben gisteren de Amsterdamprijs voor de Kunst 2010 gekregen.

Krisztina de Châtel (1945) maakte ruim vijftig choreografieën, waarin naast dans ook beeldende kunst en muziek een grote rol spelen. Erik Kessels (1966) is behalve reclamemaker ook fotograaf, beeldend kunstenaar en verzamelaar van amateurfoto’s. Parra (Piet Janssen, 1976) is niet alleen grafisch ontwerper maar ook illustrator en muzikant. Alle drie zijn zij volgens de jury „eigenzinnige makers en doeners die een hart hebben voor de stad Amsterdam.”

In haar dankwoord herinnerde De Châtel aan haar ontvangst in Amsterdam, nadat zij moest vluchten uit haar geboorteland Hongarije. „Ik heb me hier altijd thuis gevoeld. Amsterdam moet een stad blijven waar mensen, waar ook vandaan, zich thuis voelen.” De prijs van 35.000 euro wil zij besteden aan het stimuleren van jonge choreografen: „Nederland heeft veel jong talent, dat te weinig mogelijkheden krijgt om zich te ontwikkelen.”

De Châtel geldt als een hoogst originele choreografe, die ook buiten het theater heeft gewerkt met amateurdansers.

Als reclamemaker, fotograaf en fotoverzamelaar herschikt Kessels bestaande beelden zo dat deze een nieuwe betekenis krijgen. Parra komt uit de ‘underground’ maar maakt inmiddels voor gevestigde namen cd-hoezen, boekomslagen, huisstijlen, kleding en laptophoezen.