Zendertje belet grutto het leggen van eieren

Twaalf vrouwtjesgrutto’s die in mei vorig jaar een zendertje kregen geïmplanteerd, hebben daardoor – onbedoeld – geen eieren kunnen leggen. Dierenartsen brachten de satellietzendertjes in de buikholte van de grutto’s in. Op deze manier konden de trekvogels door wetenschappers worden gevolgd.

Onderzoeker Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen: „Het zendertje heeft als een spiraaltje gewerkt. We wisten dat dit een risico was voor normale eileg, maar zeker was dat niet.” Voorlopig krijgen grutto’s geen zendertjes meer geïmplanteerd.

Van de twaalf gezenderde steltlopers die dit jaar terugkeerden, legde slechts één exemplaar enkele te kleine, misvormde eieren. Piersma wacht nu op betere zendertjes om grutto’s te kunnen volgen. „Helaas is daar weinig geld voor beschikbaar.” Een andere methode die nu al gebruikt wordt zijn lichtsensoren die op de ring worden geplakt. Nadeel hiervan is dat de locatie van de betrokken vogel slechts bij benadering is vast te stellen. Piersma: „Een grutto is in één keer van Workum naar Guinee-Bissau gevlogen, een afstand van 6.000 kilometer. Een ander vloog in één keer de Stille Oceaan over, 12.000 kilometer.”