Zakenmannen vermaken zich met idiotie van gasten

scene uit de film Dinners for Schmucks (2010) FOTO: Paramount Steve Carell (left) and Paul Rudd (right) in "Dinner For Schmucks."
scene uit de film Dinners for Schmucks (2010) FOTO: Paramount Steve Carell (left) and Paul Rudd (right) in "Dinner For Schmucks."

Dinner for Schmucks

Regie: Jay Roach. Met: Steve Carell, Paul Rudd. In: 49 bioscopen.***

De Amerikaanse komiek Steve Carell is de ster om wie het allemaal draait in Dinner for Schmucks – geïnspireerd door de Franse komedie Le dîner de cons (1998). Carell speelt Barry Speck, een wereldvreemde man die werkt bij de belastingdienst. De climax van de film wordt gevormd door een maaltijd waarbij een stel sukkels, onder wie Speck, zonder het te beseffen onderwerp is van spot. De sukkels zijn uitgenodigd door rijke zakenmannen die zich over de hoofden van de genodigden vermaken met alle idiotie die hun gasten tentoonspreiden, waaronder een gedachtenlezer, een vrouw die communiceert met dode dieren en een buikspreker met zijn diep gedecolleteerde pop. Naast Carell treedt in Dinner for Schmucks een wat nieuwere generatie komieken aan. Op momenten overvleugelen zij Carell in declamatie en timing van hun grappen. Dinner for Schmucks is een onevenwichtige maar bij vlagen uitzinnige komedie met een voorliefde voor uiterst absurde, surreële humor.

    • André Waardenburg