Wilders zet verhouding met CDA op scherp

PVV-leider Geert Wilders heeft de verhouding met het CDA op scherp gezet door uit te halen naar partijvoorzitter Henk Bleker.

Wilders reageerde vanmorgen kritisch op uitlatingen die Bleker gisteravond bij tv-programma Knevel & Van den Brink deed. Volgens de waarnemend partijvoorzitter zal het minderheidskabinet waarover nu wordt onderhandeld „geen groepen tegen elkaar uitspelen”. De PVV, die dit kabinet zal gaan gedogen, „moet accepteren” dat deze regering „een bindmiddel in de samenleving” moet zijn.

Wilders reageerde vanochtend op Twitter: „Kan die CDA-voorzitter Bleker niet even op vakantie gaan of zo? Wat een enorme zeurpiet. En voor alle helderheid: de PVV moet helemaal niks!” Later voegde Wilders daar nog aan toe dat Bleker „heel snel moet ophouden met zijn partijpolitieke gespin in de media”. „Anders brengt hij wat mij betreft de kansen op politieke samenwerking met de PVV in gevaar.” De CDA-voorzitter wilde vanmorgen niet reageren.

Bleker kwam gisteravond juist in het tv-programma om te spreken over de onrust in het CDA over de samenwerking met de PVV. CDA-prominenten en veel andere leden zijn hier bezorgd over. Zij vrezen onder meer dat Wilders zich, indien het minderheidskabinet er komt, weinig zal aantrekken van gevoeligheden bij andere partijen en zich scherp gaat uitlaten over de islam. Dat Wilders zich nu tijdens het formatieproces zo uitlaat, zal de tegenstanders niet geruststellen. Volgens ingewijden heeft Wilders CDA-onderhandelaar Verhagen al eens aangesproken op mediaoptredens van Bleker. De PVV-leider zou zich ergeren aan het feit dat hijzelf zich aan de afgesproken radiostilte moet houden, terwijl de CDA-voorzitter geregeld op televisie zijn zegje doet. Wilders is als enig lid van de PVV ook partijvoorzitter.

De rij prominente CDA’ers die zich uitspreken tegen regeringssamenwerking met de PVV wordt steeds langer. Gisteren sloten oud-minister Hanja Maij-Weggen en senator Rob van de Beeten zich bij de critici aan. Maij-Weggen verklaarde dat deze coalitie „niet wenselijk” is. De kans bestaat volgens haar dat het CDA zal scheuren als er een minderheidskabinet komt met VVD en CDA dat gedoogd wordt door de PVV.

Vervolg CDA: pagina 3

Congres CDA is ‘formeel onjuist’

Eerste Kamerlid Van de Beeten heeft kritiek op de partijleiding van het CDA die de meningsverschillen met de PVV over aard en karakter van de islam accepteert. „Dat agreement to disagree is politiek en moreel een volstrekt ondeugdelijke basis om een regeerakkoord op te baseren”, zegt hij. Van de Beeten heeft ook kritiek op het feit dat het CDA-congres het laatste woord krijgt over het regeer- en gedoogakkoord. Hij vindt dit formeel onjuist omdat parlementariërs altijd zonder last of ruggespraak beslissingen moeten kunnen nemen. De CDA-partijleiding erkent dit punt, maar stelt in een nieuwsbrief aan de leden: „Een congresuitspraak over zo’n belangrijk thema kan binnen onze partijverhoudingen niet genegeerd worden.”

Voormalig minister-president Dries van Agt, die al eerder forse kritiek uitte op zijn partij, liet gisteren weten dat hij overweegt zijn CDA-lidmaatschap op te zeggen als het congres een akkoord met de PVV goedkeurt. Hij overweegt over te stappen naar D66 of GroenLinks, zegt hij in het Belgische weekblad Knack.

Bleker bevestigde gisteravond dat de CDA-fractie dinsdag een heftige vergadering over de formatie heeft gehad. De „pittige” discussie ging volgens hem niet zozeer over de inhoud, of over de vraag of er überhaupt met de PVV moet worden samengewerkt, maar over de onderhandelingsstrategie die het CDA hanteert. „De een wil tijdsdruk gebruiken, de ander wil het proces wat meer tijd gunnen.” De onderhandelaars Verhagen en Klink hadden volgens hem „een taxatieverschil” over hoe ze CDA-punten moesten inbrengen in het formatieproces.