Was er écht geen vlucht?

Minister Tineke Huizinga betaalt de 11.800 euro van de gebruikte privéjet terug.

Er zou geen andere vlucht beschikbaar zijn geweest. Dat lijkt niet waarschijnlijk.

Demissionair minister Tineke Huizinga zal de kosten van de door haar gebruikte privéjet terugbetalen. Vorige week vloog de minister (VROM, ChristenUnie) vanaf haar privéadres in Italië naar een kabinetsvergadering. Deze vlucht kostte 11.800 euro.

Haar besluit lichtte Huizinga gisteren toe in een persbericht: „Om bij de behandeling van de VROM begroting aanwezig te zijn, is een zorgvuldige afweging gemaakt hoe vanaf mijn vakantieadres naar Nederland te vliegen. De heenvlucht vanuit Italië heeft plaatsgevonden met een ingehuurde vliegtaxi, de terugreis was een lijnvlucht (vanuit Florence, red.).”

„Deze manier van reizen is volgens de regels, toch heb ik besloten de kosten zelf te dragen”, staat in het persbericht. „Hiermee wil ik voorkomen dat er een negatief beeld aan het kabinet en mijn partij blijft kleven.”

De kabinetsvergadering waar het over gaat, was gepland voor dinsdag 17 augustus en begon ’s morgens. Huizinga hoorde pas van de vergadering op de vrijdag ervoor, 13 augustus. De Volkskrant meldde gisterochtend dat de minister volgens haar voorlichter toen geen gewone lijnvlucht meer kon krijgen. Zou het?

Wel voor de dinsdag, de vroegste directe vlucht vanuit Florence naar Amsterdam kwam op 17 augustus pas aan het einde van de middag aan. En volgens vliegsite kayak.co.uk, die alle mogelijkheden met tussenstops toont, komen ook vluchten op een dinsdag met een tussenstop niet voor half elf ’s ochtends aan.

Om op tijd aanwezig te zijn bij de kabinetsvergadering, had Huizinga – voor de val van het kabinet staatssecretaris van Verkeer met in portefeuille openbaar vervoer – dus al op maandag moeten vliegen. Volgens een woordvoerder van de KLM is het „moeilijk te achterhalen” of de directe vluchten van deze maatschappij op maandag volzaten. Maar vol of niet, was er niet meer keus?

Website Kayak laat zien dat er voor komende maandag 59 vluchten mogelijk zijn van Florence naar Amsterdam met 0 of 1 overstap en een maximale reisduur van acht uur.

Aangezien sommige vluchten door twee maatschappijen worden aangeboden, gaat het om circa 40 verschillende vluchten van zes verschillende luchtvaartmaatschappijen. De goedkoopste vlucht biedt het Italiaanse Meridiana aan: 137 euro voor een plaats in Economy. KLM biedt dezelfde plaatsen op dezelfde lijnvlucht aan voor 856 euro. Het allerduurste ticket, businessclass van KLM en Meridiana met een tussenstop in Barcelona, kost 1.492 euro.

Het kan zijn dat alle vluchten vorige week al vol zaten op het moment dat de vlucht voor Huizinga moest worden geboekt (de vrijdag ervoor). Dat lijkt niet waarschijnlijk. Wie gisteren een vlucht uit Florence naar Amsterdam voor vandaag wilde boeken, kon nog steeds terecht op 56 vluchten. Maar we weten het niet: de woordvoerder van de minister was niet bereikbaar voor commentaar.

Of Huizinga per nachttrein had kunnen gaan, zoals Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) gisteren suggereerde, is de vraag. De nachttrein van komende zondag op maandag was gisteren bij de NS al geheel uitverkocht. Een auto (met chauffeur) had ze natuurlijk ook kunnen huren.

Had de minister een pr-stunt willen uithalen, dan had ze mogelijk wel een Eurolines-bus kunnen nemen: de bekendste prijsstunter van Europa. Deze vertrekt op zondagmiddag om half vier uit Florence, en komt maandagavond om half acht aan in Amsterdam. Kosten: 105 euro.

    • Thalia Verkade