VN: overval Congo niet gemeld

Vredesmilitairen in Congo hebben niet kunnen ingrijpen bij een recente massaverkrachting door militanten omdat de bewoners van het getroffen gebied niet vertelden wat er gebeurde. Blauwhelmen trokken twee keer door de omgeving maar kregen alleen te horen dat de militanten wegblokkades hadden opgeworpen, niet dat ze meer dan 150 vrouwen en kinderen hadden verkracht. Dat heeft de speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Congo, Roger Meece gisteren gezegd.

Gewapende strijders van de van oorsprong Rwandese FDLR en van de occulte Mai Mai overvielen op 30 juli enkele dorpen in Oost-Congo en verkrachtten tot hun aftocht op 4 augustus systematisch meer dan 150 vrouwen, meisjes en jongens, maakten humanitaire hulporganisaties deze week bekend.

De massaverkrachting, die zelfs voor een regio waar verkrachting al jarenlang een oorlogsinstrument is opzien baart, is fel veroordeeld door de VN. Secretaris-generaal Ban Ki-moon, die „woedend” zegt te zijn, heeft spoedberaad met de Veiligheidsraad gehouden en gezant Meece en de speciale vertegenwoordiger voor Seksueel Geweld in Conflictgebieden, Margot Wallström gelast om onderzoek te verrichten naar het incident.

Het feit dat de verkrachtingen ongehinderd konden plaatsvinden onderstreept de problemen waar de VN-missie in Congo, ‘s werelds grootste vredesmissie met 20.000 manschappen, in de praktijk op stuit. Blauwhelmen op een vooruitgeschoven basis slechts enkele kilometers van de aangevallen dorpen hoorden pas meer dan een week later van het geweld, ook al hadden zij er tijdens de aanval tweemaal gepatrouilleerd. Gevraagd naar mogelijke verklaringen, erkende VN-gezant Meece gisteren dat communicatie met de plaatselijke bevolking vaak moeizaam verloopt. „Is het denkbaar dat lokale bewoners bang waren voor vergeldingen als ze iets tegen MUNESCO [de VN-missie, red.] vertelden? Mogelijk. Is het denkbaar dat ze zich schaamden [...]? Dat is mogelijk.”

De VN-missie heeft sinds begin vorig jaar samen met het Congolese regeringsleger enkele offensieven gelanceerd tegen militanten. De gezamenlijke offensieven met het corrupte en wanordelijke regeringsleger hebben wraakacties van de militanten losgemaakt, soms in de vorm van verkrachtingen. (Reuters, AP, BBC)