Veel overlast door hevige regenval

De Binckhorstlaan onder de spoorlijn tussen Den Haag Centraal en Hollands Spoor werd vanmorgen afgesloten voor verkeer. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 26 augustus 2010 Wateroverlast in Den Haag, auto te water bij de Binckhortslaan. foto © Roel Rozenburg
De Binckhorstlaan onder de spoorlijn tussen Den Haag Centraal en Hollands Spoor werd vanmorgen afgesloten voor verkeer. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 26 augustus 2010 Wateroverlast in Den Haag, auto te water bij de Binckhortslaan. foto © Roel Rozenburg

Hevige regenval heeft vandaag in heel Nederland voor veel overlast gezorgd. Op verschillende plekken liepen tunnels en kelders onder. Lokale wegen en delen van snelwegen moesten vanmorgen worden afgezet.

Het KNMI spreekt van „bijzonder veel wateroverlast, met name in het westen van het land”. Volgens een woordvoerder was in Katwijk vanmorgen om tien uur de meeste regen gevallen: 64 millimeter in een etmaal. Gemiddeld valt deze hoeveelheid in de hele maand augustus, aldus het KNMI.

Nederland ligt de tweede helft van deze week op een grensgebied van koele lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden. Hierdoor kunnen hevige regenval en lokaal onweer ontstaan. Het KNMI verwacht vanavond en vannacht nog veel meer regen. De komende dagen blijft het zeer wisselvallig weer.

De ochtendspits was volgens de ANWB drukker dan gebruikelijk voor een donderdag in augustus. Iets voor negen uur stond er zo’n 300 kilometer file op de snelwegen. Op verschillende plaatsen stonden rijstroken onder water. Op de snelwegen A4 en de A9, in de buurt van Schiphol, was de linkerrijstrook afgesloten.

Brandweerkorps Haaglanden kreeg honderden telefoontjes binnen van mensen die hinder ondervonden. „Op sommige plekken in de stad zijn putdeksels gaan drijven, omdat de riolering het water niet aankan”, aldus een politiewoordvoerder van Haaglanden.

In Den Haag is een aantal winkelpanden in het centrum ontruimd, als gevolg van gevaar voor kortsluiting in de kelders. Ook de Koningstunnel, die voor het Centraal Station langs loopt, werd door wateroverlast gesloten voor verkeer, net als de afrit Zoetermeer op de snelweg A12 richting Den Haag.

Bij Schiphol viel ook veel regen. Behalve een lekkage op het dak van Schiphol Plaza ondervond de luchthaven geen grote hinder van het slechte weer, aldus een woordvoerder. Rond het middaguur waren als gevolg van de regen geen vluchten uitgevallen.