Toenadering door SP lauw ontvangen

CDA, PvdA en GroenLinks reageren terughoudend op het hernieuwde pleidooi van SP-leider Emile Roemer voor een centrum-links kabinet. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen noemt het „nu überhaupt niet aan de orde”. Zijn partij onderhandelt momenteel met de VVD over de vorming van een minderheidskabinet, met gedoogsteun van de PVV.

Ook PvdA en GroenLinks reageerden gisteren zuinigjes. „Het is één van de mogelijkheden om een kabinet te vormen”, aldus PvdA-leider Job Cohen. GroenLinks-partijleider Femke Halsema twitterde dat ze het een „prima stuk van Roemer” vindt. „Het demonstreert nog eens dat CDA alternatieven heeft.” Ze liet weten dat er nog andere varianten mogelijk zijn. „De eigen voorkeursvariant van het CDA in de campagne, met VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, is ook nog niet onderzocht.” In die variant doet de SP echter niet mee.

Roemer hamert al langer op een centrum-linkse coalitie van PvdA, CDA, SP en GroenLinks, samen goed voor 76 zetels. Na de verkiezingsuitslag noemde hij dit al „een sociaal kabinet met een stabiele meerderheid”. Nu heeft Roemer tijdens zijn vakantie zijn plannen uitgewerkt in een alternatief regeerakkoord, dat hij gisteren in deze krant presenteerde. Een centrum-links kabinet heeft een meerderheid in beide Kamers, zou volgens Roemer een goede relatie onderhouden met de vakbeweging en voorzichtig zijn met bezuinigen. Hij schrijft: „De partijen hechten waarde aan de democratische rechtsstaat, tonen respect voor grondrechten en staan voor bescherming van de internationale rechtsorde.” Volgens Roemer zijn er „natuurlijk ook grote ideologische verschillen”. „Maar die hoeven een goede samenwerking niet op voorhand te blokkeren.”