Technisch dieet werd groot succes

Miljoenen volgden het Montignac-dieet. Nooit vet en koolhydraten tegelijk!

Michel Montignac

Michel Montignac ontwikkelde in de jaren tachtig een vermageringskuur die hij op zichzelf had uitgeprobeerd. Met succes. Montignac, die als kind kampte met obesitas, slaagde erin om binnen enkele maanden 15 kilo af te vallen en dat lagere gewicht vast te houden. De boeken die hij schreef over zijn vermageringsmethodiek waren commercieel zeer succesvol, eerst in Frankrijk en later in de hele wereld. In het Montignacdieet gaat het er niet om hoeveel je eet, maar wat. Koolhydraten en vetten mogen niet samen moeten worden gegeten. ‘Slechte’ koolhydraten zoals aardappelen en suiker schrapte hij helemaal van het menu. Op het hoogtepunt van de hype, eind jaren negentig, kwam in veel huishoudens louter kip en brie op tafel. Maar volgens de wetenschappelijke inzichten zijn al die Montignac-regels op zich niet zinvol. Bij afvallen gaat het er om minder calorieën binnen te krijgen. Door al die regels at de Montignaccer wel een stuk minder dan anders. Montignac is vanmorgen begraven in Juvigny (Haute-Savoie).