Snelle fiets

Wie: Marloes Vlind is net 30 geworden en gaat weer studeren. Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ondertussen werkt ze bij de bloedbank

Wat: Gazelle racefiets

Waar: Prinsengracht, Amsterdam

Hoe duur: gekregen van mijn oom, ruim vier jaar geleden

„Ik heb een opoefiets voor de korte afstanden, en deze racefiets voor als ik iets verder moet. Het is een heel lichte fiets, hij rijdt lekker snel. Bij het stoplicht ben ik als eerste weg. Ik heb geen rijbewijs, misschien dat ik het daarom zo leuk vind om als eerste te kunnen optrekken.

„In de stad is zo’n racefiets soms wel link. Als je remt sta je namelijk direct stil. Het is moeilijk te doseren. Maar een helm vind ik ook weer overdreven.

„Ik hoef er weinig aan te doen. Alleen die dunne bandjes gaan snel lek. Verder zit er nu een kliksysteem op de trappers. Je moet er eigenlijk met speciale schoenen op, maar ik trek gerust mijn hakken aan. Misschien zet ik er nog wel eens gewone trappers op.

„In Amsterdam zie je racefietsen wel iets meer dan vroeger. Maar in Australië is het nu bijvoorbeeld echt heel hip, daar worden die retrofietsjes nieuw gemaakt en verkocht, vertelde een vriend van mij uit Perth. Voor de veiligheid parkeer ik mijn fiets in mijn slaapkamer. Ik til hem zo naar binnen.”

    • Lineke Nieber