Nokia N8: een tussenpaus met 12 megapixel

Met de N8 legt Nokia opnieuw een toestel in de winkel dat de concurrentie niet aankan met de iPhone of moderne Android-toestellen. Aan de hardware ligt het niet, het is vooral het bedieningsgemak en gebrek aan software voor het Symbian 3-platform.

IMG_0173Met de N8 legt Nokia opnieuw een smartphone in de winkel die de concurrentie niet aankan met de iPhone of moderne Android-toestellen. Wat ie wel kan: uitstekende foto’s en video’s maken.

Gisteren stelde de Finse telefoonfabrikant zijn nieuwe topmodel in bijna definitieve vorm aan de Nederlandse pers voor. De N8 draait op Symbian 3, een licht verbeterde versie van het S60 besturingssysteem waar de tegenvallende N97 nog op draaide. Symbian 3, en daarmee de N8, is echter niet opgewassen tegenover het bedieningsgemak en de flexibiliteit van Android 2.x en iPhone OS 4, die met hun smartphoneplatforms nu de lakens uitdelen. Dat blijkt na een middagje spelen met de testmodellen die Nokia in de Amsterdamse Westergasfabriek ter beschikking stelde.

Het blijft Symbian
IMG_0177Nokia is qua verkochte aantallen ruim marktleider op het gebied van smartphones, maar de technologische voorsprong is in handen van de Amerikaanse concurrenten. Symbian 3 - officieel ^3- biedt een betere ervaring dan S60, dankzij het capacitive touch-scherm van de N8 met slimmere aanraakbewegingen. Maar het blijft Symbian en de N8 maakt echter een te archaïsche indruk om voor superphone door te gaan. Eén troost: RIM BlackBerry en Windows Mobile 6.5 hebben soortgelijke problemen om aansluiting te vinden bij de nieuwe generatie smartphones.
De Nokia N8 kampt met een paar hinderlijke erfenissen uit het verleden. Het openen van een webpagina vergt te veel tussenstapjes. Het scherm is te smal om er op de korte zijde een QWERTY-toetsenbord op te laten verschijnen. In plaats daarvan moet je een webadres met een numeriek toetsenbord invoeren. Alleen als je de telefoon kantelt verschijnt een volledig toetsenbord met letters. De toegang naar het web kan sneller en effectiever, bewijzen de concurrenten.
Nog zo’n erfenis: applicaties, datgene waar de meeste smartphones mee pronken op het beginscherm, zitten diep in de Symbian-structuur verborgen. Nokia heeft wel beginschermen - homescreens - waarop je widgets en snelkoppelingen kunt plaatsen, maar het bladeren op het amoled-scherm is lang niet zo snappy als bij de HTC Desire, iPhone 4 of Samsung Galaxy S (volgens één reactie is die vertraging bewust ingebouwd, maar daar werd door Nokia niet over gerept). Ook bij draaien van het toestel heeft de N8 meer tijd nodig om het beeld te kantelen. Dat zou kunnen liggen aan de lagere processorsnelheid van 680 MHz, terwijl de concurrenten op 1 GHz-chips draaien. Maar het lijkt vooral een software-kwestie. Misschien zou een nieuwe firmware-update dat probleem kunnen verminderen, ware het niet dat de N8 al veel vertraging heeft opgelopen. Nokia houdt nog wel een slag om de arm als het gaat om de definitieve introductiedatum. Die ligt ergens rond eind september, begin oktober.

Goede hardware
“Ik verwacht niet dat je een iPhone-gebruiker kunt overhalen over te stappen op de N8″, vertelde een Nokia-medewerker. Niet zo vreemd, want wie voor Android of iOS heeft gekozen, investeerde ook al in applicaties en games. Dat geld gooi je in feite weg zodra je overstapt op een ander platform. Wat je wel terugwint bij een N8: een browser die Flash aankan.
IMG_0175Wellicht dat de hardware van de N8 nieuwe klanten kan winnen. De discussie over de fysieke kwaliteiten van een telefoon is immers weer actueel na de problemen die Apple met de iPhone 4 ondervond.
Wat heeft Nokia’s nieuwe topmodel te bieden? De 12 megapixel camera met 28 mm groothoeklens van Carl Zeiss springt er letterlijk uit (in de vorm van een uitstulping aan de achterzijde van het toestel). De beeldsensor kan zich meten met de betere compactcamera’s, aldus Nokia en overtreft in ieder geval de kwaliteit in veel smartphones. De N8 heeft handige extra’s als een hdmi-uitgang en USB on the go waarmee je een geheugenstick rechtstreeks kunt aansluiten op de telefoon om bestanden over te hevelen. Dat is heel wat eenvoudiger dan bij die hermetisch gesloten iPhone. Bij elke Nokia smartphone zit bovendien gratis OVI-navigatie (zowel on- als offline), waar Google Android alleen online navigatie biedt en Apple verwacht dat je TomTom of Navigon aanschaft. Ook leuk: HDMI en Dolby Surround uitgang om je telefoon op een HDTV aan te sluiten. En het pleit voor Nokia dat ze niet de zoveelste iPhone-kloon (zwart, afgerond, één homeknop) hebben gebouwd, maar een eigen, herkenbare vorm voor de N8 kozen.

Voorbeeld video geschoten met de N8:

Nokia N8 sample video from Nokia Conversations on Vimeo.

Weinig software in de winkel
Nokia hoopt vooral bestaande Nokia-klanten te behouden met de N8. Die zullen gecharmeerd zijn van de multimediale extra’s en zich tegelijkertijd vertrouwd voelen in de Symbian omgeving. Maar om deze klanten te blijven behouden is een goed gevulde softwarewinkel nodig en niet de weinige verrassende feature dat je “maar liefst 10 mailaccounts tegelijk kunt bijhouden op je beginscherm” (uit de introductie-toespraak). De OVI Store groeit weliswaar gestaag, maar dat staat nog in geen verhouding met de software die er voor Android en iOS4 te koop is. Daarom probeert Nokia uit alle macht ontwikkelaars te ronselen. Dat ze in Finland zwabberen met het aan- en afkondigen van nieuwe besturingssystemen helpt daar niet bij. Maemo was vorig jaar nog een beloftevol OS maar is ter ziele. Nu zijn alle ogen gericht op Meego (in nauwe samenwerking met Intel) en Symbian 4.
Prijs
Daarnaast moet de opvolger van de N8, de N9, al rond de kerstdagen al in de winkels liggen. Waarom zou je als gadgetfreak nu een tussenpaus kopen die op Symbian 3 draait? Een aantrekkelijke prijs misschien? Daar leek het eerst op, maar het prijsverschil met de concurrenten is minder dramatisch dan Nokia bij de eerste aankondiging van de N8 deed geloven. Toen werd een prijs van minder dan 400 euro genoemd, maar die valt hoger uit: 479 euro voor een toestel zonder abonnement. Dat is weliswaar veel voordeliger dan een een iPhone 4 (vanaf 629 euro), maar het prijsverschil met de Android-concurrenten Samsung Galaxy S (ca. 500 euro) en HTC Desire (ca. 450 euro) is gering.

Nokia N8 specificaties

135 gram
3,5 inch scherm, 640 x 360 pixels
16 GB geheugen, 256 MB RAM, 512 MB ROM een 680 MHz processor;
12 Megapixel beeldchip met Carl Zeiss lens, HD video-opnames 720p
HDMI en Dolby Digital Surround
A-GPS, GPS, WLAN
USB 2.0
FM Radio en zender
1200 mAh accu, niet verwisselbaar door de gebruiker

Gebruiksduur, opgave van Nokia
Talk time (GSM/WCDMA) – 12/5 h 50min
Standby (GSM/WCDMA) – 390/400 h
Video record – 3 h 20 min
Music playback – 50 h
Video playback – 7 h
Video playback with HDMI – 6 h
Web TV – 3 h 20 min

    • Marc Hijink