Neurenberger wetten naar nationaal archief

De Amerikaanse generaal George Patton, de held die het Duitse Ardennenoffensief wist neer te slaan, was een verwoed souvenirjager. Zijn grootste trofee, de rassenwetten van Neurenberg uit 1935 die de grondslag voor de Holocaust vormden, smokkelde hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog Duitsland uit.

In strijd met de orders om bewijsmateriaal tegen de nazi’s te overhandigen, schonk Patton de vier getypte velletjes – naast een luxe-editie van Mein Kampf – in juni 1945 aan The Huntington. De generaal was opgegroeid naast deze particuliere bibliotheek in Los Angeles. Zijn vader had ooit gewerkt voor de naamgever van het instituut, spoorwegbaron Henry Huntington.

Patton stelde als voorwaarde dat zijn gift tijdens zijn leven niet bekend zou worden gemaakt. Zes maanden later al overleed hij aan de gevolgen van een ongeluk in een Cadillac, op weg om op fazantenjacht te gaan. The Huntington wachtte tot 1999 voordat het de anti-joodse rassenwetten ‘ter bescherming van het Duitse bloed’ uit de kluis haalde. Voor het eerst kon het publiek Hitlers handtekening op de de originele wetten zien, tijdens een tentoonstelling in het Skirball-centrum voor joodse cultuur.

Nu acht The Huntington de tijd rijp om het document (in tweevoud) over te dragen aan het Nationale Archief in Washington dat een Neurenberg-collectie heeft. Het archief is er blij mee, zei archivaris Greg Bradsher. Al komt het wat laat: de archivaris kon zich voorstellen dat de aanklagers tijdens de processen van Neurenberg tegen de nazileiders, liever het origineel hadden gehad, dan een paar kopietjes. (AP)