Nederland kort

Definitief geen zendtijd voor moslimomroep

HILVERSUM. Het Commissariaat voor de Media heeft definitief besloten de zendtijd van de nieuwe Moslim Omroep Nederland (MON) in te trekken. De toezichthouder heeft dat de omroep meegedeeld. Dat heeft MON-voorzitter Radi Suudi gisteren laten weten. Het commissariaat maakt het besluit vandaag pas officieel bekend. Een woordvoerder wilde er daarom gisteren niets over zeggen. „Het moet via een bepaalde procedure gaan”, was alles wat hij erover kwijt wilde. De toezichthouder kondigde enkele weken geleden al aan dat hij van plan was de vergunning in te trekken. MON kon zijn visie daarna nog kwijt in een hoorzitting. Dat heeft het standpunt van het commissariaat echter niet veranderd. Aanleiding voor het intrekken van de vergunning is de breuk tussen MON en Academica Islamica. Die laatste organisatie werd bij de nieuwe omroep betrokken om vooral moslims van de tweede en derde generatie aan te spreken. Na onenigheid stapte Academica Islamica er echter uit. Het commissariaat vindt dat MON zich nu te weinig meer onderscheidt van andere aspirant-moslimomroepen. MON stapt hoogstwaarschijnlijk naar de rechter. (ANP)

900 slachtoffers

van misbruik kerk

Rijswijk. Ruim negenhonderd slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk hebben zich de afgelopen maanden gemeld bij de onderzoekscommissie van oud-minister Wim Deetman. Dat heeft Deetman gisteren gezegd in een interview met de Volkskrant. Volgens Deetman hebben slachtoffers verschillende redenen om naar de commissie te stappen, en wil niet iedereen een schadevergoeding. Er zijn slachtoffers die hun verhaal onderzocht willen hebben en er zijn veel mensen die hulp en begeleiding willen. Ook daders hebben zich bij de commissie gemeld, aldus de commissievoorzitter. Hij benadrukte in het interview dat daders er goed aan doen zich te melden. De meeste gevallen van seksueel misbruik zullen wegens verjaring niet leiden tot rechtszaken, denkt Deetman. (ANP)

Daklozen krijgen eigen vakbond

AMSTERDAM. Amsterdamse dak- en thuislozen kunnen sinds gisteren lid worden van De Daklozen Vakbond, de eerste vakbond voor daklozen in Nederland. Speerpunten zijn meer en betere opvang, een scheiding in opvang voor mensen met en zonder psychische problemen en verslavingen en een minder stringent boetebeleid tegen buitenslapers. „Wij willen daklozen een menswaardig bestaan geven”, zei initiatiefnemer Paul Willemse gisteren. Amsterdam heeft zo’n 2.500 dak- en thuislozen, van wie er zeshonderd buiten slapen. De organisatie stelt dat de politiek al jaren weinig oor heeft voor daklozen. De bond wil dat veranderen door de daklozen te vertegenwoordigen en te ondersteunen. Zij kunnen er een postadres krijgen en ze kunnen terecht op een wekelijks spreekuur. Lidmaatschap is gratis. (ANP)

Sporen van boktor in twee tuinen

den haag. In een daktuin in Krimpen aan den IJssel en in een tuin in Maasland zijn afgelopen week sporen van een Oost-Aziatische boktor gevonden. Deze boktor komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten en is zeer schadelijk voor veel loofbomen en struiken. Het ministerie van Landbouw heeft dat gisteren bekendgemaakt. Rond de twee vindplaatsen worden de tuinen geïnspecteerd. Kwekerijen en bedrijven die gevestigd zijn binnen een straal van twee kilometer mogen zeventien plantensoorten waarin de boktor zich kan voortplanten pas weer in de handel brengen na controle. (ANP)