Massagraf met 72 lijken bij boerderij in Mexico

Het Mexicaanse leger heeft in een afgelegen boerderij in het noorden van het land een massagraf met 72 lijken ontdekt. De macabere vondst volgde na een vuurgevecht met leden van een drugsbende, waarbij een marinier en drie verdachten om het leven kwamen.

De lijken van 58 mannen en 14 vrouwen werden gevonden in de buurt van de grensstad Matamoros, nabij het Texaanse Brownsville. Het is het grootste massagraf met slachtoffers van de drugsoorlog sinds president Felipe Calderón eind 2006 een groots offensief aankondigde tegen de drugskartels. De kartels gebruiken vaak afgelegen gebieden, boerderijen of verlaten mijnschachten om hun slachtoffers te dumpen.

De slachtoffers waren waarschijnlijk illegale migranten uit Midden-Amerika, Brazilië en Ecuador. Het leger gaf geen details over de identiteit van de mogelijke daders. In de regio bevechten het Golf-kartel en het kartel Los Zetas, die zich dit jaar hebben afgescheiden, elkaar in een bloedige concurrentiestrijd.

Het massagraf werd bij toeval ontdekt. Bij een controlepunt op een snelweg werden militairen aangesproken door een gewonde man die zei dat hij bij een boerderij was aangevallen door leden van een drugsbende. De man werd als getuige in bescherming genomen. Toen de soldaten bij de boerderij aankwamen, werden ze door de vluchtende bendeleden onder vuur genomen. Na de schietpartij werd het massagraf ontdekt. Er werden 21 wapens in beslag genomen.

Dit jaar werden al verschillende massagraven ontdekt. In mei werden 55 lichamen ontdekt in een verlaten mijn vlakbij Taxco, in juli werden 51 lijken ontdekt na twee dagen graven in een afvalplaats. Afgelopen maandag werden nog 19 lichamen gevonden bij Hildalgo.

President Calderón waarschuwde dinsdag dat het drugsgeweld in Mexico zal toenemen. De oorlog tussen de rivaliserende drugskartels heeft in Mexico sinds 2006 aan ongeveer 28.000 mensen het leven gekost. (AP, AFP)